Одабрано Свијет

И Макрон поручио Бајдену да није у реду да амерички гас у ЕУ буде 3-4 пута скупљи него у САД

КИНЕСКИ GLOBAL TIMES: АМЕРИКАНЦИ НА СВАКОМ БРОДУ СА ТЕЧНИМ ГАСОМ ЗАРАДЕ 100 МИЛИОНА ДОЛАРА
  • Емануел МАКРОН: „Цене америчких енергената много су ниже од наших, јер су САД произвођач енергије. Американци свој гас продају три до четири пута јефтиније код себе него нама. То су двоструки стандарди“

Извор: Факти

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон оптужио је Сједињене Државе за дупле аршине при одређивању цена гаса.

Учинио је то након самита Европске уније (ЕУ) у Бриселу у петак, 21. октобра.

Макрон је указао на чињеницу да је амерички гас на унутрашњем тржишту САД много јефтинији него у Европи:

„Америчка економија је направила свој избор. Цене америчких енергената много су ниже од наших, јер су САД произвођач енергије. Американци свој гас продају три до четири пута јефтиније код себе него нама. То су двоструки стандарди“.

Макрон је такође рекао да ће о овом питању разговарати са америчком владом током посете САД која је заказана за децембар.

Француски министар економије, финансија, индустрије и дигиталног суверенитета Бруно Ле Мер 15. октобра је затражио од САД да смање превисоке цене течног природног гаса (ЛНГ) за Европу.

Напоменуо је да Француска жели јефтинији ЛНГ од САД на бази дугорочног уговора.

Ху Сиђин, колумниста кинеског листа Global Times, написао је да земље ЕУ постају све забринутије због економске политике САД. Указао је да америчке компаније могу да зараде више од 100 милиона долара на сваком броду са течним гасом за Европу.

Ле Мер је 10. октобра упозорио САД да не покушавају да успоставе економску доминацију слабљењем Европе искоришћавањем сукоба у Украјини.

Оценио је да је за Париз неприхватљиво да Вашингтон свој течни природни гас продаје четири пута скупље него сопственој индустрији.

И немачки министар економије Роберт Хабек оптужио је (5. октобра) Сједињене Државе за подизање цена гаса. Према његовим речима, Берлин би о том проблему требало да разговара са земљама пријатељским Немачкој.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар