Свијет

Импичмент-суђење Трампу: Тужиоци-демократе тврде да је он испланирао упад у Конгрес САД

КОНГРЕСМЕНИ-ДЕМОКРАТЕ У УЛОЗИ ТУЖИЛАЦА, А СВИ СЕНАТОРИ - ПОРОТНИКА
  • Први је наступио демократа Џејми РАСКИН и рекао: „Америци је потребна истина о улози бившег предсједника Трампа у подстицању побуне 6. јануара. Та побуна је угрозила нашу владу и лако могла да уништи мирни пренос власти у Сједињеним Државама. Први пут за 233 године“
  • Истовремено је тужилаштво округа Фултон, у америчкој савезној држави Џорџија, отворило кривичну истрагу поводом Трамповог јануарског телефонског позива секретару те државе – републиканцу Бреду Рафенспергеру. Демократе тврде да је екс-предсједник САД у том разговору застрашивао саговорника и да је покушао да изнуди промјену изборних резултата у Џорџији у своју корист

ДРУГИ дан импичмент-суђења Доналду Трампа у Сенату САД почео је наступом демократе Џејмија Раскина који је био у улози `тужиоца`.

Раскин је наступио у име Представничког (доњег) дома Конгреса САД који је прво најавио да ће сенаторима бити приказан видео-снимак о нападу на Конгрес од стране Трампових присталица 6. јануара. Наводно, кадрови који досад нигде нису емитовани.

Раскин је посебно нагласио: „Америци је потребна истина о улози бившег предсједника Трампа у подстицању побуне 6. јануара. Та побуна је угрозила нашу владу и лако могла да уништи мирни пренос власти у Сједињеним Државама. Први пут за 233 године“.

Раскин је одбацио тврдњу Трампове одбране да је Трамп једноставно био на мјесту догађања, али да није био њихов изазивач.

„Представићемо доказе да бивши предсједник Трамп није био само невини посматрач. Доказаћемо да је он подстакао побуну 6. јануара“.

Други тужилац, Џо Негјус, рекао је да је Трамп пажљиво испланирао нереде са упадом у Капитол. Овај конгресмен се више пута враћао на три Трампове узастопне кратке реченице:

„Велика лаж: Избори су украдени“, „Зауставите крађу“ и „Очајнички се борите да зауставите крађу“.

Негјус је додао да цитиране Трампове ријечи „показују логику подстицања побуне“.

Гомила је, указао је, само слиједила Трампове наредбе“.

У наставку иступања цитирао је признања полицији неких учесника нереда који су рекли да су били сигурни да следе председникове речи.

Поред Раскина и Негјуса, и други чланови Представничког дома биће тужиоци, а сенатори порота. „Оптужница“ суштински има само једну тачку: подстрекавање на побуну.

Ово је тек почетак, а и није све.

Тужилаштво округа Фултон, у америчкој савезној држави Џорџија, отворило је кривичну истрагу поводом Трамповог јануарског телефонског позива секретару те државе – републиканцу Бреду Рафенспергеру.

Демократе тврде да је екс-предсједник САД у том разговору покушао да изнуди промјену изборних резултата у Џорџији.

Тврде такође: да је Трамп фактички застрашивао Рафенспергера и његовог правног савјетника Раjана Џерманија, са алузијама на њихову кривичну одговорност ако одбију да пронађу довољно гласова за његову побjеду.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар