Свијет

Инаугурација у Вашингтону: Бајден преузео дружност 46. предсједника Америке

СА РУКОМ НА ЛИЧНОЈ БИБЛИЈИ ИЗГОВОРИО ТЕКСТ ПРЕДСЈЕДНИЧКЕ ЗАКЛЕТВЕ
  • Послије полагања заклетве, рекао: „Ово је дан Америке. Ово је дан демократије. Упад у Капитол прије двије седмице угрозио је вриједности америчке демократије, али су Американци поново научили да је демократија драгоцјена
  • Обећао борбу против пандемије и успона бијелих супрематиста
  • Поред Бајдена, у ВИП простору су за време инаугурације били Харис, Мајк Пенс, бивши амерички лидери (Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи, Барак Обама…), чланови породице Бајден, судије Врховног суда и конгресмени

ЏОЗЕФ Бајден је – на свечаности испред Конгреса САД – званично преузео дужност 46. предсједника Сједињених Америчких Држава.

Церемонију испред отворила је сенаторка Ејми Клобучар.

Положивши лијеву руку на личну Библију и подигавши десну, изговорио је: „Ја, Џо Бајден, свечано се заклињем да ћу вјерно испуњавати своје дужности предсједника Сједињених Америчких Држава и да ћу подржавати, штитити и бранити устав Сједињених Америчких Држава. Најбоље што умијем“.

Након полагања заклетве Бајден је почео да плаче.

Након тога свјетски позната звијезда Леди Гага отпјевала је химну Сједињених Америчких Држава.

У свом првом предсједничком говору, Бајден је рекао:

„Ово је дан Америке. Ово је дан демократије. Упад у Капитол прије двије седмице угрозио је вриједности америчке демократије, али су Американци поново научили да је демократија драгоцјена и да је у овом тренутку превладала“.

У наставку је додао: „Захављујем  се претходницима из обје странке који су данас овдје“.

Церемонији су присуствали бивши предсједници Бил Клинтон, Джордж Буш Млађи и Барак Обама.

Бајден је открио да је разговарао телефоном и са некадашњим предсједником Джимијем Картером (96) и одао му почаст на служби којој је посветио читавог живота.

Говорећи о изазовима са којима ће се суочити његова администрација, укључујући пандемију и успон „бијелих супрематиста“, Бајден је рекао да ће се супротставити свим препрекама и да ће их савладати.

„За то је потребна ствар која је најтеже ухватљива од свега у демократији: јединство“, нагласио је Бајден.

Он је рекао да зна да говор о јединству некима може да изгледа наивно ових дана и да зна да су снаге подјеле међу Американцима јаке, а саме подјеле дубоке и стварне:.

„Јединство је пут којим треба ићи напријед. Америчка историја је константна борба између идеја које се изговарају и стварности која се живи. Позивам на више узајамног поштовања. Галама треба да утихне, а температура да се спусти„.

Бајден је указао на чињеницу да је Камала Херис постала прва жена на позицији потпредсједника у америчкој историји.

Инаугурацији 46. америчког предсједника Џоа Бајдена није присуствовао његов претходник Доналд Трамп.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар