Одабрано Свијет

Италијански професор Паоло Кјеза: Ђеновљани су открили Америку 150 година пре Колумба

ПОМИЊАЊЕ НОВЕ ЗЕМЉЕ ОТКРИО У СПИСИМА МОНАХА ИЗ МИЛАНА ГАЛВАНА ФЛАМЕ
  • Флама је био близак породици која је владала Миланом, а у своје дело Cronica Universalis унео је да од морнара у Ђенови чуо за „земљу на крајњем северозападу“ коју су они називали Маркалада

ИТАЛИЈАНСКИ професор средњовековне латинске књижевности Паоло Кјеза открио је да су морнари из Ђенове знали за Америку 150 година пре него што је „открио“ Кристофор Колумбо.

Своје откриће и аргументацију Кјеза је објавио у часопису „Terrae Incognitae“.

Кјеза наводи да се Америка под именом Маркалада помиње у списима миланског монаха Галванеуса (Галвана) Фламе за 1345. године.

Колумбо се искрцао на обалама данашњег Сан Салвадора, а Ђеновљани вероватно на лаврадоеу или Њу Фаундленду.

Кјеза је поводом свог открића прецизирао:

„Имамо посла са првим помињањем америчког континента. Галванеус је био доминикански монах који је живео у Милану и био повезан са породицом која је владала градом. Написао је неколико књижевних дела на латинском, углавном на историјске теме. Америку помиње у свом спису Cronica Universalis које је остало недовршено. У њему наводи да је од морнара у Ђенови слушао о  `земљама на крајњем северозападу погодним за комерцијално коришћење`. Притом је доста детаљно описао Гренланд“.

Кјеза сматра да кратографи тада нису имали довољно података да „Маркаладу“ идентификују као нову земљу, односно – континент.

У Сједињеним Дрвавама последњих година је срушено више од 30 споменика Колумбу.

Из сасвим других разлога.

http://fakti.org/otkrica/italijanski-profesor-paolo-kjeza-djenovljani-su-otkrili-ameriku-150-godina-pre-kolumba

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар