Одабрано Свијет

Иванов стао на црту: Одбио да потпше акт у америчкој режији о „Сјеверној Македонији“

УПОЗОРИО ДА СПОРАЗУМ ЗАЕВА И ЦИПРАСА ДОВОДИ МАКЕДОНИЈУ У ПОДРЕЂЕНИ ПОЛОЖАЈ ПРЕМА ГРЧКОЈ
  • Додатно упозорио извршну власт: „Према члану 308 Кривичног закона, ‘Грађанин који доведу Републику Македонију у положај подређености или зависности од друге државе, казниће се затвором у трајању од најмање пет година’“

МАКЕДОНСКИ предсједник Ђорђе Иванов званично је одбио је да потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума, који су потписали представници Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике, јер, како је навео, тај споразум нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом.

„На основу члана 75 Устава Републике Македоније, донио сам одлуку да не потпишем Указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума за рјешавање разлика које су описане у Резолуцијама 817 (1993) Савјета безбједности Уједињених нација, и 845 (1993) за престанак важења Привременог споразума из 1995. године и за успостављање стратешког партнерства између страна које је Скупштина Републике Македоније усвојила на сједници одржаној 20. јуна 2018. године”, навео је Иванов у писаној изјави достављеној медијима.

Према ријечима Иванова, он није овлашћен да потпише Указ о проглашењу поменутог закона.

„Један од стубова моје политике у изборном програму за 2014. годину је тај што не прихватам промену Устава у циљу промјене уставног имена. Не прихватам идеје или сугестије које би угрозиле македонски национални идентитет, посебност македонског народа, македонски језик и македонски модел коегзистенције”, навео је Иванов.

Подсјетио је да је за његов изборни програм тада гласало 534.910 грађана и изабрало га за предсједника Републике Македоније.

„Споразум излази из оквира резолуција 817 (1993) и 845 (1993) Савјета безбједности Уједињених нација, јер говори о ‘разлици над називом државе’ а не о ‘разликама’“, каже Иванов.

Према његовим ријечима, поменути споразум Атине и Скопља „нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом”.

„У складу са чланом 118 Устава Републике Македоније, међународни уговори ратификовани у складу са Уставом су дио унутрашњег правног поретка”, навео је Иванов.

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Републику Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Републике Грчке.

„Према члану 308 Кривичног закона, ‘Грађанин који доведу Републику Македонију у положај подређености или зависности од друге државе, казниће се затвором у трајању од најмање пет година’“, навео је Иванов, пренео је портал Нова.

Кабинет Иванова сматра да „легитимизација овог споразума ствара правне посљедице које су равне злочину”.

Након ратификације споразума у „македонском парламенту, МСП је обавијестила Атину, а Грчка је јуче послала писма у којима је навела да је сагласна за чланство Македоније у НАТО и ЕУ, од које тек треба да добије датум за отварање преговора о прикључењу Унији.

Споразумом није предвиђено да Закон о ратификацији буде објављен у Службеном листу, за шта је потребан потпис Иванова.

Споразум ће ступити на снагу тек након што га потврди грчки парламент, а то ће се догодити након што Македонија направи предвиђене измјене Устава.

Стога, наводи портал Нова, у овој фази потпис Иванова нема значајну важност.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар