Одабрано Свијет

Из Берлина опет поручују Вашингтону: Немачка није америчка колонија

МЕРКЕЛОВА ИЗЈАВИЛА ДА ЕВРОПСКА КОМИСИЈА НЕЋЕ МОЋИ ДА СТОПИРА СЕВЕРНИ ТОК-2

Клаус Ернст

  • Функционер Бундестага Клаус ЕРНСТ: Руски гас је за немачку повољнији од америчког који је осетно скупљи. Санкције које су уведене против Русије због развоја ситуације у Украјини нису у интересу Европе. Те санкције су искључиво у интересу САД

ЕВРОПСКА комисија, ни после доношења нове Гасне директиве, не може осујетити градњу гасовода Северни ток-2, изјавила је Ангела Меркел.

Како преноси немачки лист Handelsblatt, додатно је нагласила:

Пројект гасовода је практично потпуно утврђен. Нова Гасна директива даје Европској комисији веће могућности да оспори Северни ток-2. Али, Комисија (ни са тим овлашћењима) неће засметати пројекту“.

Меркел је Украјину назвала „кључном за градњу Северног тока-2“ и то објаснила кратком реченицом:

„Украјина мора остати земља преко које иде транзит гаса без обзира на појаву новог гасовода“.

Ово је био индиректни одговор немачке канцеларке на изјаву државног секретара САД Мајка Помпеа да Сједињене Државе морају спречити Русију да изгради „Северни ток-2.

Владимир Путин је одмах оценио да су амерички насртаји на Северни ток-2 плод нелојалне конкуренције.

Са немачке стране се у `тучу` око гасовода умешао шеф комитета Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст, само што је он за `мету` узео нападе америчког амбасадора у Берлину Ричарда Гренела.

Прво је Гренелове нападе на Северени ток-2 назвао „неприхватљивим“. Одмах потом му је поручио да „Немачка није америчка колонија“.

Додао је: „Американци желе да продају свој гас на европском тржишту, а мере које за то користе нису увек баш пријатне. Нису усмерене само против Руса, него и против немачких компанија које учествују у пројекту. А Гренел се понаша тако да се стиче утисак да смо ми колонија САД“.

Ернст је указао да је руски гас за немачку повољнији од америчког који је осетно скупљи. Чак је оценио: 

Санкције које су уведене против Русије због развоја ситуације у Украјини нису у интересу Европе. Те санкције су искључиво у интересу САД. Зато се у Бундестагу све више дебатује како да те санкције буду укинуте“.

У марту је потпредседник Слободне демократске партије немачке Волфганг Кубицки – јавно позвао шефа деипломатије, Хајка Маса, да протера Гренела из земље.

Американац је претходно немачким компанијама укљученим у градњу Северног тока-2 претио санкцијама.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/iz-berlina-opet-porucuju-vasingtonu-nemacka-nije-americka-kolonija

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар