Svijet

Junkerova nasljednica traži da EU nauči da sa drugima razgovara jezikom sile

URSULA FON DER LAJEN FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU PORUČILA DA JE NATO IZVANREDNA ORGANIZACIJA
  •  „Meka sila više nije dovoljna ako želimo da EU jača svoj uticaj u svijetu. Moramo – naglasila je – zaista da naučimo jezik sile. Ovo se prvenstveno tiče `bildovanja sopstvenih mišića` u sferama u kojima je EU navikla da se oslanja na druge. Na primjer: u politici bezbjednosti“

NOVOPOSTAVLJENA predsjednica Evropske komisije – bivša njemačka ministarska odbrane Ursula fon der Lajen ocijenila je da je NATO izvanredna institucija.

Tako je odreagovala na tvrdnju francuskog predsjednika Emanuela Makrona da Alijansa upravo preživljava „smrt mozga“.

„Uprkos previranjima posljednjih nedjelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode“, rekla je u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Prema njenim riječima, NATO je najjači odbrambeni savez u svijetu.

Fon der Lajen je ocijenila i da EU treba da uči kako se „razgovara na jeziku sile“.

Na konferenciji koju je u Berlinu organizovala Fondacija „Konrad Adenauer“ na istu temu je još rekla:

„Meka sila više nije dovoljna ako želimo da EU jača svoj uticaj u svijetu. Moramo zaista da naučimo jezik sile. Ovo se prvenstveno tiče `bildovanja sopstvenih mišića` u sferama u kojima je EU navikla da se oslanja na druge. Na primjer: u politici bezbjednosti“.

Govoreći o odnosima EU sa Moskvom i Vašingtonom, ukazala je da Rusija „nastoji da popuni svaki vakuum koji iza zabe ostavljaju Sjedinjene Države“.

Fon der Lajen će na mjestu predsjednika Evropske komisije naslediti Žan-Klod Junkera koji će položaj napustiti krajem novembra.   

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/junkerova-naslednica-trazi-da-eu-nauci-da-sa-drugima-razgovara-jezikom%20sile

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar