Одабрано Свијет

Качињски позвао присталице да бране цркве од жена-демонстраната и либерала

„МОРАМО ДА БРАНИМО ПОЉСКЕ ЦРКВЕ ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ – ТО ЈЕ ОБАВЕЗА И ДРЖАВЕ И ГРАЂАНА“

Јарослав Качињски

  • Лидер владајуће партије Право и Правда Јарослав КАЧИЊСКИ: Протести пред црквама су припремљени напад који треба да уништи Пољску. То треба да доведе до побједе снага чија владавина би окончала историју пољског народа

ПОТПРЕДСЈЕДНИК пољске владе, лидер владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски, поручио је Пољакињама које већ шести дан демонстрирају против готово потпуне забране абортуса, да нема шансе да се преиначи пресуда Уставног суда о томе, а Пољаке је позвао да по сваку цијену бране цркве од протеста жена.

„То је обавеза државе али и обавеза грађана. Посебно морамо да бранимо пољске цркве. По сваку цијену. Позивам све чланове Права и Правде и оне који нас подржавају да узму учешће у одбрани цркве“, поручио је данас Качињски преко друштвених мрежа.

Качињски се огласио први пут откако од четвртка стотине хиљада Пољакиња и Пољака на улицама захтјевају да се врати могућност за вјештачки прекид трудноће уколико је плод тешко оштећен или беби пријети неизљечиво фатално обољење и кратак живот у неизрецивој патњи коју је Уставни суд прошле седмице означио као противуставну.

Качињски је казао да су протести пред црквама „припремљени напад који треба да уништи Пољску“.

„То треба да доведе до побједе снага чија владавина би окончала историју пољског народа“, рекао је Качињски и као „нихилизам“ одбацио непоштовање моралних вриједности Пољске католичке цркве.

Иако сваке вечери масе демонстраната долазе пред његову кућу, Качињски се огласио тек пошто је током сједнице Сејма пољског парламента неколико жена из опозиционе Љевице стало мирно испред његове посланичке клупе.

Преко лица су имале маске с цртежом муње – симбола борбе Пољакиња за право да одлучују да ли ће рађати тешко оштећене и обољеле бебе што Качињски јавно тражи да би могле да буду крштене и сахрањене по црквеној традицији.

Присталице Качињског већ се окупљају испред цркава и у њима током богослужења.

Полиција је у Варшави на Тргу три крста морала кордоном да раздвоји демонстранте од „радикалних националиста“, и да интервенише и сузавцем пошто су демонстранти гађали „националисте“ и полицију флашама и јајима, а „националисти“ су са степеница цркве на тргу истрчавали у масу демонстраната нападајући жене са транспарентима.

„Јарослав Качињски решио је да долива уље у ватру. Максимално циничан човјек, без икаквих скрупула. Прво је изазвао пакао усред епидемије а сада ескалира сукоб. Једним ударцем уништава остатке повјерења у институције, правни поредак и остатке ауторитета цркве“, одреаговао је опозициони градоначелник Варшаве Рафал Тшасковски.      

Поглавар Пољске католичке цркве, надбискуп Војћех Полак који припада отворенијем и либералнијем крилу пољских католика, од почетка апелује на Пољаке да се смире страсти и отпочне разуман дијалог о закону о абортусу, без насиља.

Апеловао је и на демонстранте да не скрнаве цркве фарбом и натписима, јер о абортусу одлучује парламент, а Пољска католичка црква има права, као и демонстранти на свој став да живот треба бранити од зачећа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар