Свијет

Калабухов: Испаде из Сарајева против Русије инспиришу поједине западне амбасаде

НАГЛАСИО ДА МОСКВА НИКАДА НИЈЕ ТРАЖИЛА УБРЗАВАЊЕ МИЛИОНСКОГ ДУГА БиХ ЗА ГАС
  • Амбасадор РФ Игор КАЛАБУХОВ: „То се ради искључиво ради скретања пажње шире јавности с постконфликтног удруженог западњачког подухвата, усмјереног на подривање Дејтонског мировног споразума, те пребацивања одговорности за трајну кризу у земљи која се подржава у властитим политичким интересима“

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да је БиХ била и остала пријатељска земља за Русију, али да постоје непрекидни покушаји појединих функционера БиХ да властите грађане доведу у заблуду лажним нагађањима о наводној негативној улози Русије у БиХ.

Калабухов је у ауторском тексту за сарајевско „Ослобођење“ истакао да посебно забрињава чињеница да се такве неутемељене изјаве злонамјерно инспиришу унутар појединих западних амбасада у Сарајеву.

Према његовим ријечима, то се ради искључиво ради скретања пажње шире јавности с постконфликтног удруженог западњачког подухвата, усмјереног на подривање Дејтонског мировног споразума, те пребацивања одговорности за трајну кризу у земљи која се подржава у властитим политичким интересима.

– Све ове неоригиналне фантазије, ма колико би то жељели наши западни „партнери“, ни на који начин неће наштетити вјековним пријатељским везама вишенационалних народа Русије и БиХ – нагласио је Калабухов и додао да је Русија увијек била ту да пружи руку БиХ у најтежим временима, као и да ће тако бити и у будуће.

Руски амбасадор је подсјетио да је његова земља наставила да снабдијева БиХ природним гасом у ратном периоду, 1992-1995. године, као и да никада није инсистирала на убрзавању отплате вишемилионског дуга, пристајући на услове који одговарају БиХ и који ће се, како је навео, отплатити за 250 година.

Он је подсјетио да је Русија у учествовала у гашењу великих шумских пожара у БиХ прије 10 година, а да је током стравичних поплава 2014. године послала два авиона хуманитарне помоћи, као и да је учествовала и у дезинфекцији здравствених објеката када се појавила пандемија вируса корона, те у испоручивању вакцине Спутњик против овог вируса.

Калабухов је указао и да је Русија традиционално један од највећих трговинских инвестиционих партнера БиХ, а да Запад на све могуће начине покушава да неконкурентним и нелегитимним методама истисне руске компаније са тржишта БиХ.

– Упркос покушајима злонамјерника да нашкоде нашим добрим и временом провјереним односима, као и да увуку БиХ у орбиту антируске кампање покренуте на Западу, знамо да је присталица обострано корисне сарадње Русије и БиХ много више него њених противника – закључио је Калабухов.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар