Свијет

Калабухов: Мјесто на које Шмит претендује – празно је без резолуције Савјета безбједности УН

ОСВРНУО СЕ НА ОПРОШТАЈНИ ИНТЕРВЈУ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА ЕРИКА НЕЛСОНА
  • Амбасадор РФ у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: О погубности ОХР не говори само Русија, већ и трезвени посматрачи на Западу. Први високи представник у БиХ Карл , који зна о чему говори, позвао је на затварање ОХР-а и окончање архаичног спољњег протектората у БиХ
  • Зар није очигледно да наставак присутности ОХР-а доводи до дестабилизације ситуације не само у БиХ, већ и у цијелом региону? А кривица се приписује, као и обично, потпуно другој особи. Санкције се примјењују као дио `наставе` – без суђења или истраге

АМБАСАДОР Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да Москва, за разлику од Вашингтона, БиХ не намеће спољнополитичке приоритете, јер БиХ, коју сматра пријатељском земљом, има суверено право избора.

У осврту на „опроштајни“ интервју америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона у коме, између осталог, тврди да Русија не би дозволила БиХ да се придружи НАТО, Калабухов је рекао да је то, најблаже речено, нетачна интерпретација, односно лаж.

Али, уколико избор буде у корист уласка у НАТО – иако је јасно да у БиХ не постоји консензус о том питању, а тренутна ситуација се темељно разликује од периода 2000-их – Русија има пуно право да реагује на овакав хипотетички развој ситуације у складу са својим националним интересима“, истакао је руски амбасадор у одговору објављеном на Фејсбукстраници Амбасаде Русије у БиХ.

Када је ријеч о Канцеларији високог представника, Калабухов је подсјетио да су сви већ схватили какав су циркус западни партнери инсценирали око такозване смјене високог представника.

Без резолуције Савјета безбједности УН ово мјесто је вакантно /празно/. Да не говорим томе да Управни одбор, под притиском Вашингтона, крши не само дух, већ и слово Мировног споразума, сваки пут искривљујући његов текст у својим изјавама“, оцијенио је руски дипломата.

Према његовим ријечима, о погубности ОХР-а не тврди само Русија, већ и трезвени посматрачи на Западу.

Могу се осврнути на недавни чланак првог високог представника Карла Билта који је, а он зна о чему говори, позвао на затварање ОХР-а и окончање архаичног спољњег протектората у БиХ и да се људима у БиХ нуди прилика да се сами договоре“, рекао је Калабухов.

Он је упитао зар није очигледно да наставак присутности ОХР-а доводи до дестабилизације ситуације не само у БиХ, већ и у цијелом региону?

Али кривица се приписује, као и обично, потпуно другој особи. Санкције се примјењују као дио `наставе`, без суђења или истраге. Истовремено, они који се сада бурно радују недавно уведеним ограничењима треба да имају на уму да и иста могу утицати и на њих – ако Вашингтон пожели некога да казни због корупције“, истакао је Калабухов.

Он је упитао и гдје је она чувена ставка „ван разумне сумње“ или, додао је он, у односу на „домороце“ нема потребе за оптерећивањем доказима.

„Ту се може замислити један строг учитељ у цилиндру са пругама и звјездицама, који лењиром млати несавесне ученике по прстима док не испуне постављене услове да се упишу у европску школу“, навео је руски амбасадор.

Осврћући се на Нелсонове наводе о малигном утицају Русије, Калабухов је рекао да сваки пут кад то чује добије снажан утисак да се нешто „малигно“ догодило у главама оних који о томе причају.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар