Одабрано Свијет

Кисинџер: Вјерујем да би и за Русију било добро да Украјина буде у НАТО

БИВШИ АМЕРИЧКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР УВЈЕРЕН: ЈАПАН ЋЕ У НАРЕДНИХ 5 ГОДИНА БИТИ НУКЛЕАРНА СИЛА
  • Навео да Украјина – ако не буде у НАТО – може постати опасна јер ће је Европа накљукати оружјем, толико да ће бити најнаоружанија земља на континенту, а има стратешки неискусно руководство

БИВШИ амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да Украјину треба примити у НАТО јер може представљати опасност као земља са најбољим наоружањем и најмање искусним руководством у Европи.

У интервјуу The Economist навео је да Русија више није конвенционална пријетња, а да Европа активно наоружава Украјину, што ће је учинити земљом са најбољим наоружањем а најмање стратешким и искусним вођством у Европи.

„Ако се рат заврши тако што ће Русија изгубити много од онога што је стекла – можда ћемо имати незадовољну Москву, али и незадовољну Украјину. Зато је за безбједност Европе боље је имати Украјину у НАТО, гдје неће моћи да одлучује о својим територијалним захтјевима на националном нивоу“, рекао је Кисинџер.

Додао је да би руском предсједнику Владимиру Путину – да има прилику да сада са њим разговара – рекао да би са Украјином у НАТО био безбједнији.

Међутим, додао је, Европљани не желе да виде Украјину у алијанси: више воле да је наоружају и натјерају да се брани.

Бивши амерички државни секретар оцијенио је да би Јапан могао постати нуклеарна сила током наредних пет година:

„Јасно је куда Јапанци иду. Крећу се ка томе да за пет година постану нуклеарна сила. Јапан увијек жели да буде близу САД, али не искључујем да ће Токио склапати и послове који нису по вољи Вашингтона“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар