Одабрано Свијет

Кисинџер: Запад се мора поставити тако да Русија не извуче никакву корист из операције у Украјини

ДОНЕДАВНО ДОПУШТАО МОГУЋНОСТ ДА МОСКВА ЗАДРЖИ ТЕРИТОРИЈЕ КОЈЕ ЈЕ ДОТАД КОНТРОЛИСАЛА
  • Бивши шеф америчке дипломатије упозорава своје: „Рат у Украјини се не сме одуговлачити у недоглед. Јер, у том случају ће све бити као у Првом светском рату и вероватно ће доћи до ескалације“
  • Нагласио да након окончања сукоба у Украјини питање односа Русије и Европе треба „размотрити веома озбиљно“

БИВШИ амерички државни секретар Хенри Кисинџер изнео је мишљење да би Русија требало да се „врати на границе пре почетка рата“. Другим речима: да Кијевској хунти врати 15-20 одсто територија Украјине које су сада под њеном контролом.

У интервјуу CNN је нагласио: „Преговори морају бити одржани. Такође, упозорио бих да се овај рат не одуговлачи у недоглед. Јер, у том случају ће све бити као у Првом светском рату и вероватно ће доћи до ескалације“.

У наставку је рекао да се нада да ће се земље НАТО ускоро међусобно договорити какви треба да буду резултати руско-украјинских преговора, односно – који њихов резултат је достижан.

Истовремено се 99-годишњи патријарх америчке спољне политике заложио да земље НАТО не праве никакве уступке Русији јер сматра да она не би требало да има „никакве користи“ од специјалне операције у Украјини.

Кисинџер је мишљења да је Америка довела међународне односе до тачке да је у сваком тренутку могућ врући рат између САД и Кине и САД и Русије.

Раније је Кисинџер изнео три опције за окончање сукоба у Украјини.

Једна од њих је: победа Русије, са добијањем „20% Украјине и већег дела Донбаса, главних индустријских и пољопривредних региона и појаса земље дуж Црног мора“.

Московски политиколог Олег Барабанов сматра да Кисинџер узалуд тежиште преноси на територијални фактор јер ће преговори Москве са Западом и Кијевом бити засновани на другим принципима и на безбедносним гаранцијама за Русију.

Кисинџер је, иначе, навео да Русија игра „важну историјску улогу у Европи“.

Према његовим речима, након сукоба у Украјини „питање односа Русије и Европе треба размотрити веома озбиљно“.

http://fakti.org/alter-america/kisindzer-zapad-se-mora-tako-postaviti-da-rusija-ne-izvuce-nikakvu-korist-iz-operacije-u-ukrajini

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар