Одабрано Свијет

Ко ће наследити Меркел: лидер њене партије Лашет, или премијер Баварске Зедер?

МНОГО БОЉЕ СТОЈИ БАВАРАЦ, ЗА КОЈЕГ МНГОИ ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ „АЛФА-ЗВЕР“

Маркус Зедер и Армин Лашет

  • Познати немачки политиколог Алекандар РАР: „Хришћанске демократе су, након исцрпљујуће унутрашње борбе која је трајала више од годину дана, изабрале за свог лидера Армина Лашета. Ако се странка успротиви сопственом лидеру и стане иза Маркуса Зедера – саму себе ће дезавуисати, поделити се и ослабити. Дакле, ЦДУ не може да пристане на то“
  • Током готово 72 године постојања Савезне Републике Немачке, канцелари из ЦДУ су управљали земљом 51 годину. Међутим, услед лошег владиног управљања пандемијом и кризом – конзервативци нагло губе подршку бирача. Меркел се, после 16 година у канцеларском кабинету, повлачи и иза себе оставља дезоријентисану странку

У НЕМАЧКОЈ се отворило питање од којих ће зависити курс те земље у наредним годинама: ко ће наследити Ангелу Меркел – Армин Лашет, нови лидер њене Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), или лидер Баварске и тамошње Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркус Зедер?

Познати немачки политиколог Алекандар Рар  оцењује:

„Хришћанске демократе су, након исцрпљујуће унутрашње борбе која је трајала више од годину дана, изабрале за свог лидера Армина Лашета. Ако се странка успротиви сопственом лидеру и стане иза Зедера – саму себе ће дезавуисати, поделити се и ослабити. Дакле, ЦДУ не може да пристане на то“.

Према његовим речима, ако се демохришћани ипак сложе са номинацијом Зедера, тада „он може бити канцелар наредних 16 година“:

„У том случају ће ЦДУ нестати и отићи у заборав јер њен лидер неће владати земљом. Мислим да ће хришћанске демократе ипак подржати Лашета“.

„Истовремено,“ приметио је Рар, „немачки медији објавили су рат Ласшету јер би желели да на власти буде„ зелена влада“. Поред тога, према истраживањима јавног мњења, Зедер има већи рејтинг од Ласшета“.

„Претенденте на престо“ он карактерише овако:

„Зедер је мали диктатор. Тежи моћи и крчи себи пут ка циљу. Он је типична алфа звер – апсолутно немилосрдан, распоређује своје људе и уклања неподобне са свог пута. А Лашет је мекши. Зна да споји интересе различитих људи, комуницира са околином са насмешеним лицем. Његова слабост је у томе што други у тешким тренуцима не виде у њему ауторитет у њему, јер тражи компромисе уместо да гура своју линију “.

Онај кога две немачке конзервативне сестринске странке – ЦДУ и ЦСУ – номинују за за канцелара увек има добре изгледе за брзи успон у политичкој каријери.

Током готово 72 године постојања Савезне Републике Немачке, канцелари из ЦДУ су управљали земљом 51 годину. Чак и сада, странка Ангеле Меркел још увек предњачи у анкетама.

Међутим, услед лошег владиног управљања пандемијом и кризом конзервативци нагло губе подршку бирача.

Меркел се, после 16 година у канцеларском кабинету, повлачи и иза себе оставља дезоријентисану странку.

Она је недавно у анкетама добила поверење између 26 и 28 посто испитаника, а на савезним изборима 2017. добила 32,9 посто гласова.

Лашет и Зедер су тренутно премијери у својим покрајинама. Лашет је премијер  Северне Рајне-Вестфалије – најмногољудније покрајине Немачке. А Зедер је први човек ЦСУ  и на челу владе Баварске.

Зедер је изјавио: „Сви желе гласове бирача Ангеле Меркел. А ако желите њене гласове – морате имати политику онакву какву је она имала.“

Немци би вероватно Зедеру радије поверили најважнију политичку функцију у земљи: по анкети Института за испитивање јавног мњења YouGov, спроведеној средином марта, 41 посто испитаника желело би Зедера на власти, а само 14 посто је било за Лашета.

Да ће се Лашет и Зедер мирно споразумети – све је мање вероватно, иако је Лашет средином седмице изјавио:

„Маркус Зедер и ја ћемо дати предлог председништвима странака. Одлучићемо према критеријуму – ко има најбоље изгледе у целој Немачкој да победи на изборима.

http://fakti.org/globotpor/ko-ce-naslediti-merkel-lider-njene-partije-laset-ili-premijer-bavarske-zeder

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар