Одабрано Свијет

„Комите“ се појавиле након што је Ђукановић изгубио извршну власт, а он их подмеће – Кривокапићу

НА ЧЕЛУ ИМ ЈЕ НИКШИЋАНКА ТАТЈАНА КНЕЖЕВИЋ ПЕРИШИЋ КОЈА ЈЕ ДИПЛОМИРАЛА У БЕОГРАДУ

Фото: Танјуг/Едиб Тахировић

  • Приликом оснивања усвојили декларацију којом су позвали „све патриоте и све црногорске субјекте“ на формирање „црногорског блока, којим би се одупрли намјерама нове парламентарне већине“
  • Фејсбук групу „Црногорско прољеће“ води Никшићанин Жарко Драгићевић. Књижевник и публициста који је некада био члан Главног одбора СДП

ПАТРИОТСКО-комитски савез Црне Горе и наводна група грађана „Црногорско прољеће“ најавили су нове антивладине протесте.

Траже, поред осталог, оставку премијера Здравка Кривокапића. Формално, због најављеног усвајања одлуке о критеријумима за стицање држављанства пријемом и измјене Закона о пребивалишту.

Ко су заправо црногорске комите, чији протести су током посљедњих пет дана подигли тензије у ионако ровитој политичкој ситуацији у Црној Гори, а којих се сви одричу?

Најутицајнија опозициона ДПС Мила Ђукановића тврди да та партија не организује протесте комита, већ за то оптужују Кривокапића.

Патриотско-комитски савез формиран је половином прошле године, непосредно након што је на августовским парламентарним изборима ДПС Мила Ђукановића изгубио власт након 30 година.

На челу комита је Татјана Кнежевић Перишић, Никшићанка, која је дипломирала политикологију у Београду и у црногорској јавности је позната као велики борац за црногорски идентитет и против свега што је српско.

По оснивању су се представили као „нова политичка снага Црне Горе“, која ће се залагати за европску и грађанску државу, али и, како су навели, „за право црногорског народа да у својој држави слободно развија свој идентитет, културу и вјеру“.

У тада усвојеној декларацију позвали су све патриоте и све црногорске субјекте на формирање „црногорског блока, којим би се одупрли намјерама нове парламентарне већине“.

На јучерашњим протестима комитама се придружила и наводна група грађана „Црногорско прољеће“.

„Црногорско прољеће“ је Фејсбук група коју води Никшићанин Жарко Драгићевић.

Иначе, Драгићевић, књижевник и публициста, некада је био члан Главног одбора СДП-а, а у фебруару 2008. године осуђен је на казну затвора у трајању од 60 дана због кривичног дјела – напад на службено лице у вршењу службене дужности, када је полицајца ударио ногом у главу.

Због избјегавања служења затворске казне, наводно због здравственог стања, суд је за њим расписао потјерницу.

У ауторском тексту за подгорички портал Аналитика, Драгићевић је, изеђу осталог, написао да је „терор српског национализма у региону, изманипулисаним српским мањинама у другим државама, постао идеологија власти и опозиције у Србији, а пробуђени национализми у региону су узроковани одраз отпора поретку који насилно покушава да сопствени државни територијални интегритет поистовјети с енклавама српских мањина у сусједним земљама, а потом у крајњем циљу да прошири границе државе“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар