Свијет

Кремљ одбацио оптужбе Наваљног, Песков: „Са њим раде агенти ЦИА

ГЛАВНИ АМЕРИЧКИ АГЕНТ УТИЦАЈА У РУСИЈИ DER SPIEGEL РЕКАО ДА ИЗА ЊЕГОВОГ „ТРОВАЊА“ СТОЈИ ПУТИН

Дмитриј Песков

  • Дмитриј ПЕСКОВ: „Оптужбе блогера Алексеја Наваљног на рачун председника Путина неосноване су и неприхватљиве, увредљиве и неприхватљиве. Те оптужбе су апсолутно неутемељене и недопустиве“

ГЛАВНИ амерички агент утицаја у Русији Алексеј Наваљни – који се на Западу представља као опозициони критичар Кремља – изјавио је да не сумња да предсједник Русије Владимир Путин стоји иза његовог наводног тровања.

У интервјуу немачком листу Der Spiegel, који је у своје покренут уз благослов Американаца, рекао је и да се не плаши руског предсједника.

„Тврдим да Путин стоји иза тог злочина и немам ниједну другу верзију онога што се догодило“.

Наваљном је позлило у авиону док је био на турнеји по Сибиру, одмах је пребачен у болницу у Омску, гдје је пао у кому, а потом и у Берлин, гдје су њемачки љекари рекли да је отрован јаким нервним гасом из групе „Новичок“.

Говорећи о тренутку када је нервни гас почео да дјелује, Наваљни је рекао да у том моменту човјек не осјећа бол, али да зна да умире.

Наваљни је рекао и да ће се вратити у Русију.

„Мој задатак је да останем неустрашив. И ја немам страх“.

Путинов прес-секретар Дмитриј Песков на ово је одмах одреаговао:

„Оптужбе блогера Алексеја Наваљног на рачун председника Путина неосноване су и неприхватљиве, увредљиве и неприхватљиве. Те оптужбе су апсолутно неутемељене и недопустиве. Неке од његових изјава (њемачком листу)  сматрамо увредљивим, апсолутно увредљивим и такође неприхватљивим“.

Песков је додао: „Желимо да истражимо случај берлинског пацијента и утврдимо разлоге за оно што се догодило. Да бисмо то урадили, морамо добити информације од оних који су у анализама пронашли трагове тровања…“

Песков је посебно указао да са Наваљним раде агенти ЦИА:

„Није пацијент тај који ради са западним специјалним службама, већ западне специјалне службе раде са њим. Имамо информације о томе. Чак могу и да конкретно кажем: с њим раде специјалисти из америчке Централне обавештајне агенције. Није први пут да му дају упутства“.

Одговарајући на питање новинара да ли је Владимир Путин утицао на спасавање Наваљног, Песков је рекао да то не може да потврди, али је навео да је знао да су „омски љекари били укључени у спасавање блогеровог живота“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар