Свијет

Кривокапић: Црна Гора је независна и то ће остати – неће бити друга српска држава

ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ У ЊЕГОВОЈ ВЛАДИ – ЂОРЂЕ РАДУЛОВИЋ, А МИНИСТАР ОДБРАНЕ – ОЛИВЕРА ИЊАЦ

Фото: Милош Вујовић

  • Нови премијер објавио да су већ припремљене измене у Закону о слободи вероисповести и да ће то бити први корак“.И открио да ће већ наредне недље разговарати са страним амбасадорима
  • Бошњачка странка потврдила да неће подржавати Кривокапићеву владу, а посланик шиптарске коалиције Фатмир ЂЕКА изговорио: „Не можемо подржати премијера којег отворено подржава Српска православна црква!“
  • Јован ВУЧУРОВИЋ (ДФ) : ДПС једнако је – лаж, ДПС једнако је – мафија. Нема слободне Црне Горе док се до темеља не сруши ДПС и док се не забрани рад тог политичког крила мафије. Морају бити створени услови да се процесуирају сви носиоци криминала и корупције „почевши од Мила Ђукановића и Прве фамилије“
  • Предраг БУЛАТОВИЋ (ДФ): Из ДПС смо добили поруку да је Ђукановић историјска личност и да има велике заслуге… Шта год да буде – неће бити ванредних избора. Ова влада ће трајати све док не буде демонитран ДПС. Четири године или колико буде потребно“

ЗАКЛИЊЕМ се да ћу дужност преддсједника Владе врштити по Уставу и закону, честито, одговорно и савјесно. Тако ми Бог помогао“, рекао је Здравко Кривокапић полажући заклетву.

Одмах потом се захвалио посланицима на подршци и рекао да се нада да ће њихов заједнички рад бити у корист Црне Горе.

Рад, ред и одговорност нека буде мјера ове владе“, рекао је нови премијер.

Његова влада има 12 министарстава и једног потпредседника, а то – како је и најављивано последњих дана –Дритан Абазовић.

Прву неђукановићевску владу чине:

Министарка јавне управе, дигиталног друства и медија Тамара Срзентић;

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић;

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић;

Министарка одбране Оливера Ињац;

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић;

Министар економског развоја Јаков Милатовић;

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић;

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић;

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић;

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић;

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић; и

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Кривокапић је – ваљда Милу Ђукановићу, Монтенегринима и НАТО – обећао да Црна Гора „неће постати друга српска држава, да је независна и са тако ће то и остати. Али, да ће имати најбоље односе са суседима:

Чега се плашимо? Неће Црна Гора постати друга српска држава“ – поновио је.

Кривокапић је казао и да његова Влада има обавезу да не разочара грађане, али ће са двоструким „неће“ многе сигурно разочарати.

У гласању је учествовало 70 посланика, а за Кривокапићеву владу био је 41, а 28 је било против, док је један био уздржан.

„Док се дебатовало о владином програму и његовом експозеу, рекао је: „Нијесмо хтјели да дајемо обећања, јер подаци које су нам достављали нијесу тачни. Ми имамо чудну статистику, која се разликује. Подаци од одређених служби не одговарају стварности.

Казао је и да „нема тога ко (у Црној Гори) може направити резултат за 200 дана, поготово у овој ситуацији“:

Организационе промјене захтијевају најмање три мјесеца. Ако је мој гријех што нијесам носио маску и гласао за себе нека ми то буде једини сукоб интереса. Извинио сам се због маске и кајем се истински иако имам доказ да сам преболовао корону“.

Објавио је да су већ припремљене измене у Закону о слободи вероисповести и да ће то бити први корак“.

Открио је да ће већ наредне недље разговарати са страним амбасадорима:

Ако не можемо поћи у Брисел имаћемо Брисел овдје. Наше опредјељење је ЕУ и ми желимо такву политику. Испунићемо захтјеве из поглавља 23 и 24. Црну Гору морамо учинити еколошком државом“.

Скупштинска расправа је била – очекивана.

Бранко Радуловић (Покрет за промјене) рекао је да ће се још страственије борити за његов идеал из 90-их – просперитетну, мултинационалну и мултиконфесионалну, средње развијену Црну Гору.

„Грађани, у питању је наш биолошки опстанак. Из стања неизвјесности у стање благостања и слободе постоји само један пут – потпуни дисконтинуитет, преиспитивање прошлости, надокнада и обештећење оних који су угњетавани, кривична одговорност оних који се крали. На тим основама су могуће радикалне реформе. Све остало је мање или више беспуће“, казао је Радуловић.

Додао је да је дао све од себе претходних месеци да допринесе прављењу јаке владе, припремио драфт програма нове владе и први предложио да Кривокапић буде мандатар.

Нагласио је да га Кривокапић није послушао и да није направио јаку владу.

Радуловић је замерио Кривокапићу што је рекао да лидери партија не треба да буду у новој влади. И наставио:

„Да није било Демократског фронта – не би било ни вас, господине Кривокапићу. Кад ми неко каже `бићемо бољи од ДПС`- као да ме ошамари! Ко то не би био? Кад ми неко каже да неће да краде, па зар треба да крадеш кад си јавни функционер!?“

Шиптар Фатмир Ђека изговорио је: „Не можемо подржати премијера којег отворено подржава Српска православна црква!“

Драган Вукић (СНП) рекао је да после владавине ДПС-а и његових партнера „ни чаробни штапић не помаже“.

Додао је да треба радити „све супротно од претходне власти“.

Амер Смаиловић (БС) поновио је да та странка неће подржавати владу Здравка Кривокапића.

Истакао је да нема поверење у једнонационалну и скоро па једноверску владу.

Предраг Булатовић (ДФ) је открио да су из ДПС-а добили поруку да је Ђукановић историјска личност и да има велике заслуге.

Монтенегрински посланици су тражили да се осуди Јован Вучуровић због оцене да је скуп подрше ДПС после избора био „неонацистички“, а он је одговорио:

„Кад неко скандира `Е вива Монтенгро`, што је био услик са Петровданске скупштине 12. јула 1941, иза којег су стајали италијански фашисти, морам да кажем да је то био скуп неонациста, не за све људе, него за оне који су скандирали“.

Вучуровић претходно позвао  мандатара и Управу полицију да кажу ко је испребијао Мићу Ралевића који је био на челу литија у Беранама.

Сам је упозорио: „Иза тог пребијања стоји криминални клан Мила Ђукановића – Веселин Вељовић и Зоран Лазовић… ДПС једнако је -лаж, ДПС једнако је – мафија. Нема слободне Црне Горе док се до темеља не сруши ДПС и док се не забрани рад тог политичког крила мафије“.

Додао је да се морају створити услови да се процесуирају сви носиоци криминала и корупције „почевши од Мила Ђукановића и Прве фамилије“.

Предраг Булатовић је, узевши поново реч, затражио да се хитно истраже политичка корупција и нуђење Абазовићу 21 милион евра.

Посебно је нагласио: „Шта год да буде – неће бити ванредних избора. Ова влада ће трајати све док не буде демонитран ДПС. Четири године или колико буде потребно“.

http://fakti.org/njegosevi-srbi/krivokapic-nece-crna-gora-biti-druga-srpska-drrzava-nezavisna-je-i-to-ce-ostati

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар