Svijet

Krivokapić: Mentor mi nije ni Beograd, ni Rusija, ni Amfilohije, ne znam zašto je Đukanović bitan Zapadu

O PRIZNANJU KOSOVA*: „NOVA VLADA – DOK JE U POVOJU – NEĆE PRAVITI EGZIBICIJE“
  • Ako je potpisan ugovor sa NATO, mi smo spremni da poštujemo sve što je dogovoreno i što predstavlja interes tog velikog Atlantskog saveza. Potpisali smo sporazum koji je obavezujući i koji nije mrtvo slovo na papiru, nego upravo garancija onoga što Zapad od nas očekuje
  • Na tvrdnje da je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva negira postojanje crnogorskog identiteta i Crne Gore kao države, Krivokapić naglašava da je apsolutno tačno da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu pali s neba i da nisu došli iz nekih drugih krajeva

LIDER koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić izjavio je da nema mentora ni u Beogradu, ni u Rusiji i da mu mentor nije ni mitropolit  Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

U intervjuu za Dojče vele, Krivokapić je rekao da su tri koalicije koje su u zbiru osvojile tijesnu većinu u parlamentu na izborima 30. avgusta potpisale sporazum koji je garant da će nova vlada Crne Gore zadržati prozapadni kurs.

„Ako je potpisan ugovor sa NATO, mi smo spremni da poštujemo sve što je dogovoreno i što predstavlja interes tog velikog Atlantskog saveza. Potpisali smo sporazum koji je obavezujući i koji nije mrtvo slovo na papiru, nego upravo garancija onoga što Zapad od nas očekuje“, kazao je Krivokapić.

Povodom odnosa prema nezavisnosti Kosova, Krivokapić je rekao da nova crnogorska vlada, „dok je u povoju, neće praviti nikakvu egzibiciju u bilo kom smjeru, nego će se okrenuti ka unutrašnjim problemima“ zemlje.

O pisanju njemačkih listova da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pobjedu njegove koalicije predstavio kao svoju i da će Beograd ubuduće na Crnu Goru imati isti uticaj kao na Srbe u BiH, Krivokapić je naveo da ga „ne interesuju stavovi pojedinih lidera koji pokušavaju svaku situaciju da prikažu kao svoju pobjedu“.

„Ovo je pobjeda crnogorskog naroda koji je jasno iskazao šta želi. Mi želimo pomirenje po svim osnovama sa svima i ne možemo mi da ugrozimo nikoga“, kazao je.

Krivokapić, koji se pominje kao mogući naredni premijer, rekao je da izvjesni krugovi „spinuju nevjerovatnu poruku“ da je jedini čovjek stabilnosti na prostorima Crne Gore njen dugogodišnji lider Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države, i da to „niko od građana ne može da prihvati kao pravu mjeru istine“.

On je kazao i da „ne bi volio da se bavi nagađanjima i hipotezama“ oko toga da bi Zapad, ukoliko njegova vlada napravi samo jedan korak u pogrešnom smjeru, ponovo mogao da stane na stranu Đukanovića.

„Mislim da je to nešto što ja ne umijem da prepoznam, zašto je gospodin Đukanović toliko bitan Zapadu. Ako ste zaduženi kod određenih krugova, onda vi imate i obaveze prema njima. Ja nemam nikakvo zaduženje, nemam ni mentora, niti u Beogradu, niti u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije“, naveo je Krivokapić.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je podstakao višemesečne proteste u crnogorskim gradovima, Krivokapić je ocijenio da država treba da bude garant dobrih odnosa, a ne stvaranja podjela.

„I to je najveća podjela u poslednjih 75 godina koja se desila u Crnoj Gori, a koja je ipak dostojanstveno i mirno završena“, naveo je.

Na tvrdnje da je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva negira postojanje crnogorskog identiteta i Crne Gore kao države, Krivokapić odgovara da je „apsolutno tačno da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu pali s neba i da nisu došli iz nekih drugih krajeva“.

„Isto tako negativno doživljavam da neko kaže da je matica Srba Srbija. To je, čini mi se, jedan trenutak koji je neko iskoristio i želio da se postavi kao zaštitnik interesa pojedinačnih grupacija“, rekao je Krivokapić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar