Одабрано Свијет

Лавров: Америчке пријетње санкцијама су арогантне и апсурдне – Москва ће одговорити

ИЗЈАВИО ДА ЋЕ САД И НАТО НА РУСКЕ ПРИЈЕДЛОГЕ ОДГОВОРИТИ НАРЕДНЕ НЕДЈЕЉЕ
  • Шеф руске дипломатије оцијенио: „Заједница српских општина на КиМ укључује давање аутономних права Србима која у великој мјери подсјећају на оно што је обухваћено Минским споразумима за Донбас.  У оба случаја је ЕУ имала одлучујућу улогу. Оба ова споразума тичу се права Словена, православаца, и у оба случаја ЕУ неће ни прстом да мрдне да земља, која блокира те споразуме, испуни своје обавезе

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да будућност наставка преговора са НАТО-ом и Вашингтоном зависи од реакције Запада на предлоге Москве, и да очекује одговор следеће недјеље, пренијеле су руске агенције РИА и Интерфакс.

Лавров је осудио пријетње санкцијама од стране Сједињених Држава као „арогантне и апсурдне“, наводећи да ће Москва одговорити на све казнене мјере.

Он је, међутим, поручио да је једини опипљив резултат разговора била спремност Вашингтона и НАТО-а да разговарају о ракетама кратког и средњег домета у Европи, пренела је агенција РИА Новости.

Неспособност Брисела да помогне у рјешавању ситуације на Косову и Метохији показује немоћ Европске уније, рекао је Лавров у интервјуу руској телевизији Први канал.

Шеф руске дипломатије скренуо је пажњу на споразум Београда и Приштине из 2013. године о стварању заједнице српских општина на КиМ који је постигнут уз посредовање Европске уније.

– Европска унија је показала своју неспособност да помогне у постизању рјешења у веома тешкој ситуацији са КиМ, а приштинске власти су на Космету рекле да неће испунити (договор), иако је све потписано. Од тад се манифестује немоћ Европске уније – констатовао је Лавров.

Заједница српских општина на КиМ предвиђала је давање аутономних права Србима која у великој мјери подсјећају на оно што је обухваћено Минским споразумима за Донбас, самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику, додао је руски министар.

– У оба случаја је Европска унија имала одлучујућу улогу. Оба ова споразума тичу се права Словена, православаца, и у оба случаја Европска унија неће ни прстом да мрдне да земља, која блокира те споразуме, испуни своје обавезе – закључио је Лавров.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар