Свијет

Лавров поводом забране прелета његовом авиону: Односе Србије и Русије нико неће успјети да сруши

ОЦИЈЕНИО ДА ЕВРОПСКА УНИЈА И НАТО И ОТВОРЕНИ БАЛКАН ПРЕТВАРАЈУ У - ЗАТВОРЕНИ
  • Нагласио да је министра иностраних послова Србије Николу Селаковића позвао да ускоро посјети Русију и да се нада да „његов авион неће бити извргнут казни Брисела, који је изгубио оквире и границе“
  • Указао да забрана прелета његовог авиона „показује колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у коришћењу најгрубљих средстава за утицај оних које се воде националним интересима и нису спремни да жртвују своје принципе ради оног што намеће Запад“
  • Шеф руске дипломатије истакао да се десило нешто незамисливо јер је једној сувереној земљи одузето право на остваривање спољне политике. Додао је да су Црна Гора, Сјеверна Македонија и њима сличне земље потребне НАТО-у за „обуздавање“ Русије у Европи, да би се проширило антируско упориште

MИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да је очигледно да Брисел и НАТО желе да у „затворени Балкан“ претворе тај регион.

Лавров је на конференцији за новинаре у Москви поводом забране прелета авиона руске владе кроз свој ваздушни простор сусједних земаља Србије, гдје је требао да се састане са српским званичницима, истакао да односе Србије и Русије нико неће успјети да сруши.

Он је нагласио да су позвали министра иностраних послова Србије Николу Селаковића да ускоро посјети Русију и да се надају да „његов авион неће бити извргнут казни Брисела, који је изгубио оквире и границе“.

Лавров је рекао да посјетом Србији хтио да потврди руски став у вези са Косовом и БиХ и „Отвореног Балкана“, али да у Бриселу нису хтјели то да допусте.

Он је додао да забрана прелета његовог авиона „показује колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у коришћењу најгрубљих средстава за утицај оних које се воде националним интересима и нису спремни да жртвују своје принципе ради оног што намеће Запад“.

Лавров је додао да Србија „са тачке гледишта Запада не би требало да има слободног избора партнера, што је цинизам и што не чуди“, те нагласио да је „Запад јасно ставио до знања да ће користити притиске, двоструке аршине, што је показано и 1999. године приликом бомбардовања Србије“.

Он је оцијени да ће у вези са овим случајем објашњења бити више, да ће земље које су забраниле прелет руског авиона рећи да су им наредили, док ће Запад тврдити да су самостално доносили те одлуке.

Лавров је истакао да се десило нешто незамисливо јер је једној сувереној земљи одузето право на остваривање спољне политике.

Руски министар иностраних послова изјавио је да су Црна Гора, Сјеверна Македонија и њима сличне земље потребне НАТО-у за „обуздавање“ Русије у Европи, да би се проширило антируско упориште.

Лавров је додао да је то показала и ова ситуација у вези са одлуком неких држава НАТО-а да не дозволе прелет његовог авиона у Србију.

Он је на конференцији за новинаре у Москви рекао да је такво понашање већ постало норма за ЕУ и НАТО.

Лавров сматра да је „линија Брисела на Балкану и линија Брисела у Украјини иста, само што ЕУ на Балкану подржава оне који ограничавају интересе Србије, а у Украјини НАТО и ЕУ подржавају украјински режим који је одавно прогласио рат против свега што је руско“.

Лавров није конкретно одговорио да ли ће Русија имати разумијевања за националне интересе Србије, али је критиковао ЕУ због неуспјеха њихових посредничких напора после проглашења независности Косова када је 2013. године постигнут споразум о

Заједници српских општина, као и 2014. године када је послије државног удара у Украјини досло до Миниског споразума, који нису реализовани.

Рекао је да је Србија изложена „вици и вриштању“ да направи коначан избор, а с тим у вези поменуо објаве бившег премијера Шведске Карла Билта који је рекао да је нешто најгоре што Србија може да уради, управо да прими шефа руске дипломатије.

Oсудио je и став амбасадора САД у Београду Кристофера Хила, који је ауторском тексту поручио да за Србију није могуће нешто треће, већ само – исток или запад.

Пренио је да је током посете Београду било планирано да се састане са предсједником Србије Александром Вучићем, шефом дипломатије Николом Селаковићем, председником скупштине Ивицом Дачићем и представницима СПЦ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар