Одабрано Свијет

Лавров: Путин и Трамп неће дозволити да дође до директног војног судара Русије и САД

НАЈАВИО ДОКАЗЕ МОСКВЕ ДА ЈЕ СИРИЈСКА ПВО ОБОРИЛА 71 КРСТАРЕЋУ РАКЕТУ
  • „Колико видим, министар одбране САД, Џејмс Матис, и шеф комитета начелника штабова, Џозеф Данфорд, сватају колико је неприхватљиво све што би могло испровоцирати директни војни судар Русије и САД… Стопроцентно сам увјерен да војни врхови двије земље то неће дозволити… А у сваком случају: то неће дозволити предсједник Путин, а увјерен сам – ни Трамп. Они као лидери пред својим народима одговарају и за мир и њихово спокојство“

АМЕРИЧКИ ракетни удари на Сирију изведени 14. априла ослободили су Русију сваке моралне обавезе да не даје Сирији антиракетне системе С-300 – изјавио је Сергеј Лавров.

Министар иностраних послова Русије додатно је прецизирао: „Имали смо ту моралну обавезу, обећали смо да то нећемо урадити прије отприлике 10 година, на захтјев наших познатих партнера. Сада је то престало“.

У интервјуу главном уреднику агенције РИА Новости открио је да Москва америчким званичницима уочи тих удара није указала шта су за њу „црвене линије”, али да САД – и без тога – нису прешле те линије.

Лавров је нагласио да је, упркос свему, убјеђен да руски и амерички предсједник – Владимир Путин и Доналд Трамп – неће дозволити да дође до оружаног сукоба њихове двије државе.

„Колико видим, министар одбране САД, Џејмс Матис, и шеф комитета начелника штабова, Џозеф Данфорд, сватају колико је неприхватљиво све што би могло испровоцирати директни војни судар Русије и САД. Тамо је још премного оних који се обједуњују на русофобским начелима. Неки говоре: ми желимо добре односе са Русијом, али нека она прво призна све своје гријехове и грешке. Притом полазе од своје `непогрјешивости`, а за све што се догађа оптужују Русију за коју тврде да наступа као ревизионистичка држава која ревидира савремени свјетски поредак“.

У наставку је прецизирао: „Под свјетским поретком они немају у виду Повељу Уједињених нација већ оно што им је потребно да сачувају своју доминацију. Али, да се вратим ризику војне конфронтације. Стопроцентно сам увјерен да војни врхови двије земље то неће дозволити. А у сваком случају: то неће дозволити предсједник Путин, а увјерен сам – ни Трамп. Они као лидери пред својим народима одговарају и за мир и њихово спокојство“.

Шеф руске дипломатије је обећао да ће војни врх Русије наредних дана представити најширој јавности доказе да је сиријска ПВО заиста оборила дио крстарећих ракета које су 1. априла лансирали Американци, Французи и Британци. Притом је открио:

„Наш Генералштаб има веома јасну слику о свему што се те ноћи догађало. Ми смо то све посматрали онлајн, уживо. Русија је спремна да преузме одговорност за статистику коју су наше Оружане снаге објавиле. Ако неко и даље тврди да је свих 105 ракета погодило циљ – нека представи своју статистику“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар