Svijet

Lavrov: Sjedinjene Države nastoje da izazovu raskole u cijelom pravoslavnom svijetu

„SAD VRŠE PRITISAK NA PRAVOSLAVNE CRKVE BLISKOG ISTOKA I SJEVERA AFRIKE DA PRIZNAJU PCU“
  • Patrijarh Kiril. „Ruska crkva ne želi vlast u pravoslavnom svijetu. Želimo jedino da sačuvamo  kanonski poredak. Mi ne možemo da dozvolimo da se u pravoslavlju pojavi nešto slično papizmu, neki kvazipapizam“

SERGEJ Lavrov je ocijenio da Sjedinjene Države nastoje da izazovu raskole u cijelom pravoslavnom svijetu.

Rekao je to na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se ticalo priznanja „Pravoslavne crkve Ukrajine“, koja se ne samo u Moskvi smatra raskolničkom i nekanonskom, od strane Jeladske (Grčke) pravoslavne crkve.

Ruski ministar je ukazao da je do tog priznanja došlo „pod spoljnim uticajem“. Pa nastavio:

„Sjedinjene Države nastoje da izazivaju raskole u cijelom pravoslavnom svijetu. Crkveno pitanje ipak neće biti prepreka u odnosima Rusije i Grčke“.

Lavrov je 2. oktobra izjavio da SAD vrše pritisak na pravoslavne crkve na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike da priznaju „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

O istoj temi je danas govorio i poglavar Ruske pravoslavne crkve. 

Patrijarh Moskovski i cijele Rusi – Kiril – naglasio je da „sabornost čini pravoslavlje manje podložnim političkim uticajima“ i da RPC ne teži vlasti u pravoslavnom svijetu već samo ustaje „protiv pojave pravoslavnog pape“. 

Papizam ne proizlazi ni iz Slova Božijeg, ni iz Predanja Crkve. Papizam je opasan zato što je na jednog čovjeka mnogo lakše uticati nego na grupu ljudi, a uticanje izvana na jednog čovjeka može pogubiti Crkvu. Ta opasnost nestaje kada se Crkvom upravlja kolegijalno, saborno –  naglasio je patrijarh Kiril.

Naveo je da RPC ima probleme u odnosima sa Carigradskom patrijaršijom zato što ona „krši kanonska pravila, upada u tuđu crkvenu jurisdikciju  i daje `autokefalnost` onima koji je i ne traže“.

Poglavar RPC je još dodao: „Carigradski patrijarh, koji boravi na teritoriji Turske, lično je veoma ranjiv, pa ostaje samo da se molimo da ga Gospod izbavi od uticaja koji se mogu pogubno odraziti na život cijele Crkve“.

I zaključio: „Ruska crkva, da ponovim, ne želi vlast u pravoslavnom svijetu. Želimo jedino da sačuvamo  kanonski poredak. Mi ne možemo da dozvolimo da se u pravoslavlju pojavi nešto slično papizmu, neki kvazipapizam“.

http://fakti.org/rossia/lavrov-sjedinjene-drzave-nastoje-da-izazovu-raskole-u-celom-pravoslavnom-svetu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar