Одабрано Свијет

Лавров у УН: Амерички Самит демократија водиће расколима и крсташком рату против свих који нису по вољи САД

УПОЗОРИО ДА ЋЕ ТА ЗАПАДНА `КОНСТРУКЦИЈА` СТВОРИТИ НОВЕ РАСЦЕПЕ И РАСКОЛЕ У СВЕТУ
  • Шеф руске дипломатије на заседању Генералне скупштине УН упозорио: „Наметање поретка заснованог на `правилима` уместо безусловног поштовања међународног права је препуно опасних рецидива блоковске политике, стварања линија поделе између групе западних земаља и других држава

„САМИТ демократија“ који су предложиле Сједињене Америчке Државе усмериће процесе  ка новим расцепима и расколу у светској заједници, рекао је Сергеј Лавров.

Руски министар спољних послова, наступивши у Генералној скупштини УН, додатно је указао:

„Учеснике тог самита ће, наравно, одредити сам Вашингтон, присвајајући себи право да одреди степен усклађености једне земље са демократским стандардима. Заправо, ова иницијатива је сасвим у духу хладног рата и најављује нови идеолошки крсташки рат против свих са САД и њиховим савезницима нису сагласни.

Лавров је у овом контексту упозорио да све нове норме међудржавне комуникације у свету треба координирати у УН:

„Нико, наравно, није против правила као таквих. На крају крајева, Повеља УН је управо скуп правила. Али, правила треба да одобравају све земље света и морају бити договорена на универзалним платформама, првенствено у Уједињеним нацијама. Правила која се инсталирају тајно, заобилазећи светску организацију, не могу имати свеобухватни легитимитет“.

Шеф руске дипломатије је упозорио да бројна регионална жаришта напетости носе озбиљан дестабилизујући набој и да је све више оних који покушавају да користе закон јаких против силе закона“. И указао:

„Светска организација мора играти централну координирајућу улогу у глобалној политици, потпуно ослобађајући свој јединствени потенцијал универзалног мултилатерализма и легитимитета“.

Лавров је посебно истакао да је Москва забринута због ескалације тензија између Пекинга и Вашингтона.

Наметање поретка заснованог на `правилима` уместо безусловног поштовања међународног права је препуно опасних рецидива блоковске политике, стварања линија поделе између групе западних земаља и других држава. Међутим, недавни догађаји су показали да се волунтаристичка правила могу се користити унутар западног лагера кад неко тамо постане превише независан.

За пример је навео да су многи медији широм света одлуку Вашингтона о испоруци атомских подморница Аустралији оценили као реакцију на разговоре о европској „стратешкој аутономији“ од САД. И додао:

„Ти разговори су се интензивирали након исхитреног повлачења САД из Авганистана. Ситуација хаоса око тог повлачења такође је илустрација `правила` на којима би Запад желео да изгради свој (најновији) светски поредак “.

http://fakti.org/mid/lavrov-u-un-americki-samit-demokratija-vodice-raskolima-i-krstaskom-ratu-protiv-svih-koji-nisu-po-volji-sad

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар