Свијет

Лавров: Вашингтон и Брисел свијету намећу тоталитаризам заснован на својим правилима

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ И ЕВРОПСКУ УНИЈУ ЗАПАД НЕ ЗАНИМА МЕЂУНАРОДНО ПРАВО – ТРАЖЕ ДА СВИ ПОШТУЈУ ЊИХОВ ПОРЕДАК
  • На онлајн-заседању Савјета безбједности УН шеф руске дипломатије нагласио: Поражавајуће је што западни лидери – који отворено подривају међународно право без устезања тврде да главни задатак свјетске политике треба да буде супротстављање покушајима Русије и Кине да промјене поредак заснован на правилима!“

МИНИСТАР инпстраних послова РФ Сергеј Лавров рекао је да западне земље покушавају да другима наметну своје ставове и да намећу тоталитаризам у међународним односима.

Притом је додатно указао и нагласио:

Поражавајуће је што западни лидери – који отворено подривају међународно право без устезања тврде да главни задатак свјетске политике треба да буде супротстављање покушајима Русије и Кине да промјене поредак заснован на правилима!“

Шеф руске дипломатије је указао да су се изјаве тог типа чуле и прије неки дан након министарског састанка Г7  у Лондону.

Другим ријечима, замјена појмова се већ догодила. Запад се више не бави нормама међународног права и сада захтјева да се сви придржавају његових правила и да поштују поредак који је он успоставио “, рекао је Лавров  током говора на онлајн-засједању  Савјета безбједности УН које је било посвећено теми „Одржавање мултилатерализма и УН-центричног система међународних односа“.

Руски министар је нагласио да Русија такве кораке сматра недопустивим јер им је циљ наметање тоталитаризма у међународној арени.

За таквим наметањима – упозорио је – „све више посежу САД, Европска унија и њихови савезници:

„Тиме се одбацују сви принципи демократије и мултилатерализма. Уосталом, и пракса једностраних санкција, за којима посеже Запад, усмjерена је на кажњавање непоћудних режима или уклањање конкурената. Запад их –  упркос апелима генералног секретара УН Антонија Гутереша – све више пооштрава“.

Лавров је јуче рекао да Москва неће оставити без одговора никакве нове западне санкције против Руске Федерације.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар