Свијет

Лукашенко: Нећу отићи под притиском улице, могу се повући кад Белорусија добије нови устав

РАДНИЦИМА У МИНСКУ ПРЕДОЧИО: „МЕНЕ НИКАКВЕ УЛИЦА НЕЋЕ ПОСТАВИТИ НА КОЉЕНА“
  • „Нових предсједничких избора неће бити, сем ако не будем убијен. Нећете доживјети да видите дан кад радим било шта под притиском. Неће бити поновних избора, јер у том случају, неће бити фабрика, плантажа. Све ће бити уништено за пола године
  • Наравно, отићи ћу једног дана. За годину или двије. Али, устав не може ићи у било чије руке јер би то била катастрофа! Све би заиста било уништено за само пола године!“
  • Радницима завода за производњу тракторских точкова и гума рекао: „Знате да нисам светац, знате да умијем да будем крут. Али, знате и да не би било земље да није било тврдоће. Сви знате на шта ћу ићи, а на шта нећу. Сигурно знате да нећу увриједити вашу дјецу

АЛЕКСАНДАР Лукашенко је објавио када и под којим условима је спреман да се повуче са највише државне функције и из политичког живота.

Приликом сусрета са радницима Минског завода за производњу тракторских гума и точкова прво је упозорио:

„Нећу одступити ни под каквим притиском! Нећу устукнути под притиском улице!“

Потом је радницима – а стотинак га је дочекало и поздравило са државним заставама у рукама – открио шта је за њега могуће и прихватљиво:

„Радимо на трећој верзији новог устава Бјелорусије. Имали смо већ двије верзије, али сам обе одбио јер се премало разликују од важећег Устава земље. У току је рад на трећој верзији. Укључите се и ви у рад на трећој верзији. Оно око чега се договоримо изнијећемо на референдум. Када будемо имали нови устав – ја ћу вама, у складу са њим, предати своја овлаштења“.

Говорећи о новом уставу, указао је:

„Потребна је прерасподјела власти. Само, не смијемо нови устав препустити било коме јер ће то донети несрећу. Тога се највише бојим“.

Потом је поново упозорио и опозицију и Запад:

„Мене протестима нико неће бацити на кољена. Нових предсједничких избора неће бити, сем ако не будем убијен. Нећете доживјети да видите дан кад радим било шта под притиском. Неће бити поновних избора, јер у том случају, неће бити фабрика, плантажа. Све ће бити уништено за пола године“.

Лукашенко је посебно нагласио да су припадници снага безбједности били намјерно провоцирани јер је циљ био да се ситуација усија и уздрма.

Разумијем да су многи напети због стања на улицама, да је било насиља и тако даље, и тако даље. Био им је потребан повод да вичу: Одлази! То је био добар разлог. А једном полицајцу су сломили кичму. Зато им поручујем: ако не желите насиље не провоцирајте! Власт није заинтересована за дестабилизацију ситуације, иницирали су је други“.

Вративши се поново на нови устав, додао је:

Наравно, отићи ћу једног дана. За годину или двије. Али, устав не може ићи у било чије руке јер би то била катастрофа! Све би заиста било уништено за само пола године!“

На крају је сам овако `подвукао црту`: „Знате да нисам светац, знате да умијем да будем крут. Али, знате и да не би било земље да није било тврдоће. Сви знате на шта ћу ићи, а на шта нећу. Сигурно знате да нећу увредити вашу дјецу.

Ово се може сматрати припремним, прелиминарним потезом који може значити само једно: да Лукашенко прихвата политичку борбу и да је за њу спреман још најмање годину и по или двије јер се нови устави не доносе преко ноћи.

А повукао га је након што је предсједнички кандидат опозиције Светлана Тихановска из Пољске објавила да је спремна да постане „лидер свих Бјелоруса“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/lukasenko-prihvatio-nametnutu-borbu-objavio-da-se-moze-povuci-tek-kad-belorusija-dobije-novi-ustav

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар