Свијет

Лукашенко: Oво је агресија на Белорусију – у главним улогама су странци и криминалци

„ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА СJЕДИМ И ЧЕКАМ ДА МИНСК ОКРЕНУ НАГЛАВАЧКЕ?“
  • Покретачи и диригенти свега су људи из иностранства. У првим редовима су људи са криминалном прошлошћу, штавише – са солидном криминалном прошлошћу
  • Лукашенко апеловао и на одрасле Бјелорусе: „Не излазите сада на улице! Схватите да вас и нашу дјецу користе као топовско месо! Данас су се овдје у великом броју сјатили типови из Пољске, Холандије, Украјине, из „Отворене Русије“ (опозициона структура под контролом Запада), присталице [Алексеја] Навалног и тако даље. Почела је агресија на земљу“

АЛЕКСАНДАР Лукашенко се послије састанка са члановима националног Савјета безбједности сународницима са апелом да се смире и прекину протесте.

Прво је рекао да ситуација у земљи није катастрофална:

„Нећу да кажем да имамо некакву врсту катастрофе или да је ситуација пренапета, али има довољно проблема и питања која морамо рјешавати“.

Истовремено је поново указао да су протестне акције организоване из иностранства:

„Данас већ апсолутно сигурно можемо да јасно сагледамо шта се дешава. Ми данас видимо актере. Као што смо већ указивали, покретачи и диригенти свега су људи из иностранства. У првим редовима су људи са криминалном прошлошћу, штавише – са солидном криминалном прошлошћу. Има, наравно, и наше дјеце, мада неки и нису баш сасвим дјеца“.

Лукашенко није ни за шта окривио припаднике својих снага безбједности. Само је апеловао да покажу суздржаност:

„Данас не могу никоме ништа замјерити. Не могу. Јер, видите како се развија ситуација. Једино молим министра полиције и остале да имају у виду да смо сви Словани, па ако је неко пао већ пао и лажи – не треба га тући. То јест, морају постојати одређене кочнице“.

Подсјетио да је у досадашњим сукобима повређено око стотину припадника снага безбједности:

„Они су изашли на улице да заштите грађане, а бивали су нападани и с леђа. На саобраћајне полицајце је чак нападано ножевима и пајсерима. Сви, наравно, знамо ко је то чинио!“

Бјелоруски лидер је поново апеловао на родитеље тинејџера и младих да их зауставе.

„Разумијем да неки родитељи, знам то и сам, већ не могу да управљају својом дјецом која имају 16-17 година, нарочито дјечацима. Али, контактирајте власт, помоћи ћемо“.

Лукашенко апеловао и на одрасле Бјелорусе:

„Не излазите сада на улице! Схватите да вас и вашу дјецу користе као топовско месо! Данас су се овдје у великом броју сјатили типови из Пољске, Холандије, Украјине, из „Отворене Русије“ (опозициона структура под контролом Запада), присталице [Алексеја] Наваљног и тако даље. Почела је агресија на земљу“.

У наставку је додатно нагласио: „Реците, шта да у оваквој ситуацији раде наши људи који носе униформе? Шта ја да радим у овој ситуацији? Да ли желите да сједим и чекам да Минск окрену наглавачке? Ако то допустимо – касније нећемо успјети да стабилизујемо ситуацију. Зато се морамо зауставити, дозвати се памети и – смирити. Дајте нам прилику да успоставимо ред, да изађемо на крај са онима који су из свијета дошли код нас“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар