Свијет

Лукашенко: Похапсили смо и Американце који су дошли да дестабилизују Белорусију

НАВЕО ДА НЕКИМА ОД ЊИХ ЖЕНЕ РАДЕ У СТЕЈТ ДЕПАРТМАНУ И ДА СУ ЗАРАДИЛИ НОВАЦ НА РУСКИМ ИЗБОРИМА
  • Кијевском новинару Дмитрију Гордону рекао да би он – за разлику од Украјине – ратовао са Русијом за Крим
  • Ауторитетни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: Лукашенко изводи преоријентацију спољне политике Минска са примјетним приближавањем Кијеву. То је наставак курса који смо посматрали током посљедњих годину и по дана. У њега је укључено дистанцирање позиција Бјелорусије од Русије, а по неким питањима – и супротстављање позицијама Русије. Лукашенко такође даје сигнал Сједињеним Државама да жели да повећа ниво интеракције са Вашингтоном“

ПРЕДСЈЕДИК Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да међу ухапшенима у под сумњом да су покушали да дестабилизују ситуацију у његовој земљи „има и људи са америчким пасошима“.

Нагласио је бјелоруске власти већ знају идентитете свих ухапшених, као и њихове адресе, лозинке које су користили, а и инструкције које су добили.

Навео је да су неки од били ангажовани поводом избора у Русији и да су на њима зарадили „добре паре“. Чак је нагласио да су неки од ухапшених „у браку са Американкама које раде у Стејт департману“.

Направио је алузију да су ухапшени „радили за новац“ и да су „позелењели од долара“. У том контексту је поново поменуо и 33-цу ухапшених припадника руске приватне војне компаније „Вагнер“.

Поводом „вагнероваца“ је понудио државним тужиоцима Русије и Украјине да дођу Минск и да све сами провјере.

Позив украјинском тужиоцу везао је за то што су неки „вагнеровци“ поријеклом из Украјине и (уз руско) имају и њено држављанство.

Да је Лукашенко започео неку своју велику игру, индиректно је потврдила и главна уредница украјинског канала вијести „Гордон“ Алесја Бацман која је предочила неколико кратких цитата из двоипосатног интервјуа који је бјелоруски лидер дао кијевском новинару Дмитрију Гордону.

Нагласивши да се трудила да вјерно пренесе Лукашенкове ријечи, навела је да је рекао и ово:

Борио бих се за Крим! Хиљаде људи би отишло тамо!

Немам новца да бјежим у Москву и да живим тамо као Јанукович.

„Држављани Русије никада неће доћи у Украјину са територије Бјелорусије.

Сергеј, зар не мислиш да си отишао предалеко са Украјином? Да, чини се да јесам“ (ово му је наводно признао Сергеј Шојгу).

Коронавирус ми је подметнут. Сада то истражујемо.

Бјелорусија није признала улазак Крима у састав Русије, али њени представници нису потписали декларацију самита Источног партнерства у Риги у којој се говорило о „анексији Крима“.

Лукашенко је у више наврата изјављивао да Крим „фактички није украјинска територија“.

Ауторитетни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков оцијенио је да Лукашенко „изводи преоријентацију спољне политике Минска са примјетним приближавањем Кијеву“.

Пушков сматра да Лукашенко „шаље сигнал Украјини, Европи и Сједињеним Државама да припрема ново приближавање Кијеву или неку врсту ситуационог савеза:

„Ово је наставак курса који смо посматрали током посљедњих годину и по дана. У њега је укључено дистанцирање позиција Бјелорусије од Русије, а по неким питањима – и супротстављање позицијама Русије. Лукашенко такође даје сигнал Сједињеним Државама да жели да повећа ниво интеракције са Вашингтоном“.

Према његовим ријечима, Американци играју велику геополитичку игру са циљем да прошире свој утицај и на Бјелорусију.

„Лукашенко има своје планове и мисли да може да контролише ову игру. Али, задатак САД је да искористе Лукашенково нагињање према Западу и Кијеву, а да потом припреме промјену режима у Минску. Сада ће кокетирати с бјелоруским лидером по аналогији са оним што су радили са бившим предсједником Украјине Виктором Јануковичем. А када процијене да им то постаје терет – почеће да подржавају бјелоруску опозицију“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/lukasenko-objavio-da-je-pohapsio-i-amerikance-koji-su-dosli-da-destabilizuju-belorusiju

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар