Свијет

Мађарска уводи кривично гоњење невладиних организација које помажу мигрантима

ПАРЛАМЕНТ У БУДИМПЕШТИ УСВОЈИО ЗАКОН ПОД НАЗИВОМ КОЈИ СВЕ ГОВОРИ „СТОП СОРОШУ“
  • Предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Казне нема само ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности
  • Претходно донијета измјена Устава Мађарске која забрањује „угрожавање састава мађарског становништва“. Њоме се неуставним проглашавају и квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија

МАЂАРСКИ парламент усвојио је данас пакет-закон под називом „Стоп Сорошу“ којим се омогућава кривично гоњење невладиних организација ако помажу мигрантима, пренијела је агенција Франс прес.

Премијер Виктор Орбан је после победе на парламентатним изборима обећао да ће предложити такав закон који је у парламенту изгласан са 160 гласова „за“ и 18 „против“.

Орбан је раније покренуо кампању против Џорџа Сороша (87), америчког милијардера мађарског порекла кога оптужује да преко невладиних организација које финансира, подстиче масовно досељавање у Европу.

По новом закону је предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Казне нема само ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности.

Прије усвајања закона, донијета је и измјена Устава по којој не смије да се „угрози састав мађарског становништва“.

Та уставна одредба има за циљ да неуставним прогласи квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија.

Измјена Устава такође „забрањује бескућништво“, а отвара могћност формирања нових судова за случајеве који се тичу јавне управе и уводи обавеза државе да „брани хришћанску културу Мађарске“.

За ту измјену је гласао 159 посланика, док их је пет било против, пренијела је агенција АП.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар