Одабрано Свијет

Макрон и Санчес предлажу формирање затворених центара за мигранте

НИЈЕ ЈАСНО ДА ЛИ САМО У ЧЛАНИЦАМА ЕУ У КОЈЕ ПРВО УЂУ ИЛИ И У ЗЕМЉАМА ПОПУТ СРБИЈЕ
  • Француско-шпански приједлог подразумијева ширу акцију са затвореним центрима „у земљама најближим искрцавању“ миграната, гдје би требало да остану док им се не ријеши случај.  За мигранте који не испуњавају право на азил Емануел МАКРОН  рекао да треба имати „европску солидарност и ефикасност“ да се  врате у земље поријекла, а ни у ком случају ка транзитним земљама

ФРАНЦУСКА и Шпанија предлажу формирање затворених мигрантских центара на тлу ЕУ, одмах на мјестима где стижу мигранти, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са новим шпанским премијером Педром Санчесом.

„Када изађу на европско тле – ми смо за то да се формирају затворени центри у сагласности са Високим комесаријатом УН за избјеглице и са европским средствима“, рекао је Макрон.

По његовим ријечима, тиме би се одмах испољила финансијска солидарност земаља ЕУ, брзо би се процесуирали предмети и била би обезбијеђена европска солидарност да свака земља на организован начин преузме особе које имају права на азил.

Тренутно такорећи нема затворених центара гдје се процесуирају случајеви миграната у Европи, изузев неколико ријетких у Грчкој и Италији којим управља Високи комесаријат УН за избјеглице.

Француско-шпански приједлог подразумијева ширу акцију са затвореним центрима „у земљама најближим искрцавању“ миграната, гдје би мигранти требало да остану док им се не ријеши случај.

За мигранте који не испуњавају право на азил Макрон је рекао да треба имати „европску солидарност и ефикасност“ да се те особе врате у земље поријекла, и ни у ком случају ка транзитним земљама.

„То је рјешење које је кооперативно и које поштује право. Треба да се држимо наших принципа и да не дозволимо да нас ремете екстреми“, рекао је Макрон уочи сутрашњег европског мини самита о мигрантском питању.

Макрон је рекао да треба увести финансијске санкције земљама Европске уније које одбијају да прихвате мигранте.

Он је рекао да Унија не може да има земље које у огромној мјери профитирају од солидарности ЕУ а које се позивају на национални егоизам када се говори о мигрантским темама.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар