Odabrano Svijet

Makron od Nemačke diplomatijom i ucenama dobio ono za šta je Napoleon morao da ratuje

PRETNJOM NAPUŠTANJA EVROZONE, OBEZBEDIO DA EU EMITUJE 500 MILIJARDI KORONABONDOVA
  • Zaplet tek počinje jer se u Evropskom parlamentu čuju zahtevi da se ekonomiji EU obezbede postepidemijski podsticaji u visini dva triliona evra! Italijanski premijer Đuzepe Konte uveliko govori da su „donacije“ od 500 milijardi evrasamo prvi korak“
  • Austrija je pozvala Dansku, Kolandiju i Švedsku da se zajednički suprotstave takvom scenariju
  • Jedno je sigurno: evroskepticizam će se širiti sve brže. Neće pomagati ni ukazivanja da je sav problem u rovarenjima Rusije i Kine…

EMANUEL Makron je diplomatijom i političkim manevrima i ucenama uspeo da postigne ono što je Napoleon morao oružjem: Pariz sada upravlja novcem EU, a nemački poreski obveznici  plaćaće francuske dugove i socijalne programe.

Makronova pobeda nad Angelom Merkel povodom tzv. koronabondova imaće za Nemačku i još nekoliko zemalja EU sa zdravom fiskalnom politikom posledice uporedive sa manjim ratnim porazom.

Spolja sve izgleda dekorativno i plemenito.

U ime borbe protiv koronavirusa, Angela Merkel nakon žestokog otporapristala da Evropska centralna banka emituje koronabondove – dužničke obveznice koje će formalno platiti EU u celini, a zapravo Nemačka i druge zemlje EU sa stabilnom ekonomijom, a krajnji dobitnici biće Francuska, Italija, Španija i još neke zemlje juga Evrope.

Prva emisija biće 500 milijardi evra.

Makron i Merkel su se složili da ta sredstva treba da budu obezbeđena u vidu grantova.

Ovo faktički znači da će Nemci, Holanđani, , Danci, Šveđani i Austrijanci plaćati, a da će taj novac otići zemljama evropskog juga koje su uspešno slomile otpor gvozdenog anđela“.

Verovatno uz pomoć pretnji da će evrozona – ne bude li ove vrste korona-solidarnosti – naprosto biti uništena.

Zato je Makron da je obezbeđivanje tih 500 milijardi evra korak koji obozbeđuje da „evrozona ostane ujedinjena“.

Formalno, dug će se plaćati preko zajedničkog budžeta EU.

Predviđajući veliki skandal sa kojim će se zbog kapitulacije suočiti, Merkelova je požurila da svojoj javnosti objasni da su koronabondovi instrument za jednokratnu upotrebu.

U Evropskom parlamentu su se, međutim, već čuli zahtevi da se ekonomiji EU obezbede postepidemijski podsticaji u visini dva triliona evra!

Italijanski premijer Đuzepe Konte već je proglasio da su „donacije“ od 500 milijardi evrasamo prvi korak“.

Veći otpor od Merkelove pruža austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je Danskoj, Holandiji i Švedskoj predložio da se ujedine i povodom pominjanih 500 milijardi koronabondova ipovodom 2dva biliona evra. Istovremeno je pokazao spremnost da bolje stojeće zemlje ugroženima pomognu povoljnim zajmovima.

Međutim, teško da će „Kurcova četvorka“ uspeti da odoli pritisku Brisela, Berlina, Pariza, Rima i Madrida.

Merkelova će svoju javnost uveravati da je to opravdana investicija u opstanak evrozone. I drugi će pričati u tom tonu. Samo, kritičari već tvrde da je to lečenje Covid-19 dugovima.

Evroskepticizam će se širiti sve brže. Neće pomagati ni ukazivanja da je sav problem u rovarenjima Rusije i Kine…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-od-nemacke-diplomatijom-i-ucenama-dobio-ono-za-sta-je-napoleon-morao-da-ratuje

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar