Одабрано Свијет

Макрон поводом вакцина оптужио Русију и Кину да стоје иза новог типа светског рата

ПУТИНОВ ПОРТПАРОЛ ОДБАЦИО ТВРДЊЕ ФРАНЦУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА
  • Емануел Макрон обећао да ће Европа у наредним месецима повећати производњу вакцина против коронавируса и постати њихов највећи светски произвођач. Истовремено предложио да се блокира извоз вакцина уколико произвођач не испуни своје обавезе снабдевања Европском унијом
  • Дмитриј Песков: „Апсолутно се не слажемо да Русија или Кина воде неку врсту рата и апсолутно се не слажемо да Русија или Кина користе пандемију коронавируса и проблем вакцина као инструмент утицаја

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон оценио је да се Европа суочава са „новим типом светског рата везаним са вакцинацијом“.

У позадини су, по његовој процени, амбиције Русије и Кине да утичу светска збивања уз помоћ вакцина.

Макрон сугерише да европске земље – у насталој ситуацији – треба да покажу независност у производњи вакцина.

Макрон је обећао да ће Европа у наредним месецима повећати производњу вакцина против коронавируса и постати њихов највећи светски произвођач.

Истовремено је предложио да се блокира извоз вакцина уколико произвођач не испуни своје обавезе снабдевања Европском унијом.

Реагујући на ово, портпарола Владимира Путина, Дмитриј Песков, рекао је да се Кремљ не слаже са Макроновом тврдњом да Русија и Кина воде хибридни рат преко вакцина:

„Апсолутно се не слажемо да Русија или Кина воде неку врсту рата и апсолутно се не слажемо да Русија или Кина користе пандемију коронавируса и проблем вакцина као инструмент утицаја. Русија је одговоран члан међународне заједнице, а ниво одговорности чланова међународне заједнице најбоље се показује у овако тешким данима и годинама, какве сада доживљавамо са читавим човечанством“.

Нагласио је да Русија никада није ни покушала да политизује тему борбе против коронавируса нити да вакцине користи као инструмент утицаја:

„А и неће никада!

Песков је истовремено напоменуо да Москва високо цени поверљиви дијалог између Путина и Макрона иако постоји читав низ тема око којих се они међусобно не слажу.

Протеклих дана је европски комесар за унутрашње тржиште – Француз Тијери Бретон рекао да Европској унији „апсолутно није потребан“ Спутњик V.

Путин је tim povodom нагласио да Москва никоме ништа не намеће додао да се поставља питање чије интересе подржава Брисел.

Из Москве је Паризу и Бриселу – додуше, са експертског нивоа – већ поручено:

„У Британији је проценат вакцинисаних неколико пута већи него у ЕУ јер се она понаша као суверена земља!“

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-povodom-vakcina-optuzio-rusiju-i-kinu-da-stoje-iza-novog-tipa-svetskog-rata

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар