Свијет

Макрон: Рат у Украјини нас је дубоко погодио – свјетски капиталистички систем је у кризи

„ГЛОБАЛНА ЕКОНОМИЈА СЕ ГРУПИШЕ ОКО САД И КИНЕ – ЕУ ТРЕБА ДА ОДРЕДИ СВОЈЕ МЈЕСТО“
  • Шпанском дневном листу El Pais рекао: „Наше демократије пролазе кроз кризу у вези са структуром нашег модела друштва. То није типично само за Европу. Погледајте САД. Све наше демократије карактерише одређени замор, губитак колективних оријентира“

ДИРЕКТНЕ и индиректне посљедице сукоба у Украјини дубоко су утицале на европску економију, Сједињене Државе су такође у кризи, рекао је француски предсједник Емануел Макрон у интервјуу мардидском дневном листу El Pais уочи посјете Шпанији.

„Вјерујем да смо у кризи без пресједана јер се рат вратио на наш континент. Наш економски модел је дубоко погођен директним и индиректним ефектима рата“, рекао је Макрон.

Оценио је да ЕУ – у светској економији, која се гради око два пола, САД и Кине – треба да одреди своје место.

Нагласио је да је, упркос кризи, све у рукама „Европе која је економски, технолошки и војно суверена, односно истински моћна“.

Француски предсједник је признао да САД и Европска унија доживљавају кризу демократије и капитализма:

„Наше демократије пролазе кроз кризу у вези са структуром нашег модела друштва. То није типично само за Европу. Погледајте САД. Све наше демократије карактерише одређени замор, губитак колективних оријентира. Ово је криза свјетског капиталистичког система“, додао је француски предсједник.

Према његовим ријечима, тешку ситуацију додатно погоршава класни јаз који доприноси настанку све израженијих економских и социјалних неједнакости у европским друштвима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар