Свијет

Макрон: Свијет потреса велика криза – прва таква која није изазвана свјетским ратовима

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЈЕДНИК У АВГУСТУ ОЦИЈЕНИО ДА ЈЕ ДОШАО КРАЈ ХЕГЕМОНИЈИ ЗАПАДА
  • То је изазвало расколе у нашим (западним) друштвима и кризу наших демократских основа. То је изазвало и сумње у функционисање западних демократија. Сада смо у ситуацији да су наш политички и економски систем потресени у својим темељима и налазе се у кризи“

„МЕЂУНАРОДНИ систем преживљава кризу без преседана“ – оценио је Емануел Макрон.

Француски предсједник је притом нагласио да се ради о првој кризи таквих размера која није плод и посљедица светских ратова.

У наставку је нагласио:

„Ова криза је повезана са потпуно новим изазовима и недостацима уграђеним у владајући систем. Ти недостаци и изазови произвели су уникалну хемијску реакцију која је довела до политичке и економске кризе свјетског система. Система насталог након Другог свјетског рата који је у темељима тржишне економије, отворености тржишта, слободне размјене робе и сарадње“.

Макрон је са жаљењем констатовао да је криза дошла након седам деценија „изузетно ефикасног функционисања“ које су милионе људи ослободиле биједе и обезбиједиле мир и тамо гдје је изгледало немогуће зауставити рат.

„Међутим, посљедњих година су се – указао је Макрон – појавиле и нове форме неравноправности. И у нашим друштвима. То је изазвало расколе у нашим (западним) друштвима и кризу наших демократских основа. То је изазвало сумње у функционисање западних демократија“.

„Сада смо у ситуацији – додао је – да су наш политички и економски систем потресени у својим темељима и налазе се у кризи. Пукотине у нашим друштвима и међународном систему се повећавају и утичу на демографске и миграционе проблеме и недостатак хране“.

Макрон је у августу оцијенио да је дошао крај хегемонији Запада.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-svet-potresa-velika-kriza-prva-takva-koja-nije-izazvana-svetskim-ratovima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар