Одабрано Свијет

Макрон тражи да ЕУ ради на томе да постане пол у светској политици као Кина

ФРАНЦУСКИ ЛИДЕР ОТВОРЕНО УПОЗОРАВА ДА ЕУ МОРА ПОЈАЧАТИ СВОЈУ АУТОНОМИЈУ ПРЕМА САД
  • Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни разлог што Европска унија мора бити и „политички јака“
  • Указао да ће Сједињене Државе признати Европљане за праве савезнике само ако они „себе схвате озбиљно и буду независни у сопственој одбрамбеној политици“

ЕМАНУЕЛ Макрон који на свом конту већ има изјаву да је НАТО доживео „мождану смрт“, сада се окомио на Савет безбедности УН.

Оценио је да то тело не разрађује и на нуди корисна решења и не испуњава задатке због којих постоји.

Шеф Јелисејске палате је оценио да је и зато неопходно „формирање политички јаке Европе“.

„Ако желимо да се у свету успостави сарадња, полови морају бити уравнотежени и у стању да обликују ту сарадњу у оквирима новог мултилатерализма, односно дијалога између различитих сила којима су неопходних и заједничка решења“.

Макрон је указао да је сада оквир мултилатералне сарадње ослабљен и блокиран јер Савет безбедности не нуди корисна решења.

Француски лидер је посебно нагласио да је уверен да је уједињеној Европи потребна већа независност, укључујући и питања одбране.

Указао је да ће Сједињене Државе моћи да признају Европљане као савезнике само ако они „себе схвате озбиљно и буду независни у сопственој одбрамбеној политици“.

Макрон сматра да је зато неопходно „преиспитати облике сарадње (са САД) и модернизовати структуре“.

Навео је да ће Европа, попут Сједињених Држава и Кине, наставити да ради на сопственој аутономији.

Европа је од завршетка Другог светског рата радила само на размештању америчких војних база на својој територији и на јачању своје  зависности од Сједињених Држава.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-trazi-da-se-eu-osamostaljuje-od-sad-i-postane-pol-u-svetskoj-politici-kao-kina

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар