Главно Свијет

Макрон жели да снимање полицајаца буде кривично дјело за годину дана затвора

ПОЛИЦИЈА УЧЕСНИКЕ ПРОТЕСТА ПРОТИВ ТАКВОГ ЗАКОНА РАСТЈЕРИВАЛА ВОДЕНИМ ТОПОВИМА
  • Протест је одржан на тргу Трокадеро близу Ајфелове куле, а међу окупљенима је било много новинара и студената који су узвикивали: „Слобода, слобода“ и „Свако жели да снима полицију“. Демонстрантима су се придружили и неки чланови покрета Жути прслуци
  • Француска влада објавила да је циљ новог закона заштита полицајаца од позива на насиље путем интернета, док противници страхују да би нова одредба угрозила новинаре и све који снимају полицајце на дужности, нарочито на насилним демонстрацијама

ХИЉАДЕ Француза протестовале су у Паризу и другим градовима због предлога Закона о глобалној безбједности који ће угрозити „права грађана и слободу и права медија.

Предлог закона је стигао у парламент Француске, а као кривично дјело одређује објављивање фотографија или снимака полицајаца. Када се то чини са намјером да им се нанесе штета.

Они који са таквом намјером објаве снимак или фотографију полацајца моћи ће да буду проглашени – ако нацрт постане закон – за починиоце кривичног дјела и да буду осуђени на годину дана затвора и на казну од 45.000 евра.

На данашње протесте позвали су активисти за грађанске слободе и новинарска удружења. Међу њима су Репортери без граница, француски огранак групе Амнести интернешенел и Лига за људска права.

Протест је одржан на тргу Трокадеро близу Ајфелове куле, а међу окупљенима има много новинара и студената који су узвикивали: „Слобода, слобода“ и „Свако жели да снима полицију“.

Демонстрантима су се придружили и неки чланови покрета Жути прслуци.

Француска влада је објавила да је циљ новог закона заштита полицајаца од позива на насиље путем интернета, док противници страхују да би нова одредба угрозила новинаре и све који снимају полицајце на дужности, нарочито на насилним демонстрацијама.

Високи комесаријат УН за људска права и француски омбудсман изразили су забринутост да би нова законска одредба могла да угрози основна права.

Реагујући на критике, премијер Француске Жан Кастекс рекао је да ће амандманом бити прецизирано да нова мјера „неће угрозити слободу информисања“ и да ће она бити усмјерена једино на слике или снимке објављене са „јасном намером“ да се науди полицајцу.

Представник једног француског удружења новинара Емануел Пупар рекао је да тај амандман „ништа не мијења“ и да нови закон „има само један циљ, да појача осјећај некажњивости полицајаца и да бруталност полиције учини невидљивом“.

Демонстранти наводе да је снимање полицајаца у акцији од кључне важности за могућност осуде и ограничења дјеловања насилних припадника безбједносних снага.

Они брину и како ће судови утврђивати да ли су снимци објављени с намјером да се науди некоме.

Приједлог закона промовишу посланици владајуће странке Република у покрету председника Француске Емануела Макрона. Та странка има већину у парламенту који би о новом закону требало да гласа у уторак.

Полиција је за растјеривање демонстраната користила водене топове.

Објавила је да је то учињено зато што су демонстранти почели да пале ватру насред пута и да бацају петарде и флаше на полицајце на Трокадеру.

Слични протести су одржани и у Лилу и Монпељеу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар