Одабрано Свијет

Мање од 200 Монтенегрина измислило „ужас светосавља“ и објавило му рат

ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТАРСТВОМ ПРОСВЈЕТЕ ЦРНЕ ГОРЕ – ТРАЖИЛИ СМЈЕНУ И ВЛАДЕ И ВЕСНЕ БРАТИЋ

Фото: Адел Омерагић/Anadolu agency

  • Координатор Савјета Грађанске иницијативе “21. мај” Александар Саша ЗЕКОВИЋ: „Циљ је да разобличимо псеудограђанске и псеудоевропске стуктуре власти. То је обмана Црне Горе. Није Весна Братић сама, она има њихову пуну подршку. Сваки министар, сваки посланик владајуће коалиције је Весна Братић“
  • Потпредсједник Либералне партије Јован РАБРЕНОВИЋ: Црна Гора никад није била црња и гора него данас. Окупила нас је несрећа. Црна Гора је доживјела данас да у њеним институцијама подржавају фашизам“
  • Портпарол Социјалдемократа Никола ЗИРОЈЕВИЋ: Сама министарка је грешка јер је показала да су њена скандалозна наименовања на челу са Радом Вишњић јасна политика популаризације фашизма кроз наше школе. То је политика фашизације и уништавања образовног система
  • Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић: Нећемо допустити ширење четничке, клеронационалистичке идеологије. Коме се не допада, врата су им тамо. Издајницима овдје није мјесто. Они који не подрже смјену министарке – сви су Весна Братић. Званичницима Србије поручујемо: нити ће бити српског света нити велике Србије

ИСПРЕД Министарства просвјете, науке, културе и спорта у Подгорици данас је организован протест са којег је поручено да се неће мирити са оним што се дешава у образовању.

Са скупа је затражено да се ставе ван снаге одлуке о смјени директора, као и да се ставе ван снаге одлуке о новим наименовањима за вршиоце дужности директора. Затражена је и смјена министарке Весне Братић и цјелокупне Владе.

Протест је одржан након што је прво именована а онда под јаким притиском јавности разријешена са мјеста директора Основне школе „Југославија“ у Бару учитељица Рада Вишњић, која је раније због злоупотребе дјеце у политичке и вјерске сврхе добила отказ.

Предсједник савјета Грађанске иницијативе 21. мај Миодраг Живковић саопштио је да су захтјеви окупљених да се ставе ван снаге одлуке које су омогућиле сјечу директора.

„Да се у Скупштини ставе ван снаге све одлуке о именовањима јер ћемо тако спријечити да тај ужас светосавља загади наше образовање“, навео је Живковић.

Активиста за људска права, координатор и члан Савјета Грађанске иницијативе “21. мај” Александар Саша Зековић поручио је да им није стало само до смјене Раде Вишњић и Горана Киковића, који су именовани за директоре школа у Бару и Беранама, већ да траже смјену власти.

„Циљ је да разобличимо псеудограђанске и псеудоевропске стуктуре власти. То је обмана Црне Горе. Није Весна Братић сама, она има њихову пуну подршку. Сваки министар, сваки посланик владајуће коалиције је Весна Братић“, казао је Зековић.

Он је поручио да је једина истинска промјена коју траже смјена Владе и ове власти.

„Само то може бити промјена. Разрјешења нијесу оно што ми тражимо, него тражимо смјену ове власти“, рекао је Зековић.

Потпредсједник Либералне партије Јован Рабреновић казао је да Црна Гора никад није била црња и гора него данас.

„Данас нас је окупила несрећа. Црна Гора је доживјела данас да у њеним институцијама подржавају фашизам“, казао је Рабреновић.

Извршни директор Удружења „Форум Луча“ Небојша Мрваљевић је поручио да резултати избора не дају Влади за право да уништава образовни систем.

„Крајње је вријеме за одлазак ове Владе“, оцијенио је он.

Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић каже да неће допустити ширење четничке, клеронационалистичке идеологије.

„Они којима смо пружили руку када им је најтеже било – морају поштовати државу. Коме се не допада, врата су им тамо. Издајницима овдје није мјесто. Они који не подрже смјену министарке – сви су Весна Братић. Званичницима Србије поручујемо: нити ће бити српског света нити велике Србије“, истакла је Вуксановић Станковић.

Портпарол Социјалдемократа Никола Зиројевић је казао да највећа грешка у систему образовања нијесу, како је рекао, скандалозни кадрови, већ сама министарка.

„Но, ту ће грешку народ исправити. Сама министарка је грешка јер је показала да су ова њена скандалозна наименовања на челу са Радом Вишњић јасна политика популаризације фашизма кроз наше школе. Дакле, тактика Министарства просвјете је јасна: политика фашизације и уништавања образовног система док год огорчена јавност не реагује, а кад реагује, Братићева се, у популистичком маниру „повлачи“ и признаје грешку“, казао је Зиројевић.

Марија Поповић, чланица Савјета младих ДПС Црне Горе казала је да ресор који би требало да води рачуна о најбољем интересу дјетета то најмање и чини.

„Умјесто тога, послата нам је порука да је нови тренд ништа друго до непостојање критеријума или да је једини критеријум окренутост ка актуелним политичким опцијама – мрачним идеологијама“, рекла је Поповић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар