Одабрано Свијет

Мас из Москве поручио Трампу: Њемачкој нико не може диктирати од кога ће куповати гас и нафту

РЕКАО ЈОШ: НИЈЕДНА ДРЖАВА НЕ МОЖЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ДИКТИРАТИ ЊЕНУЕНЕРГЕТСКУ ПОЛИТИКУ
  • Руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: „Њемачка је јако уморна од безобразног, арогантног стила Трампове администрације, од онога што демонстрирају и Трамп, и државни секретар Помпео, и бивши амерички амбасадор у Берлину Гренел. Њемачка неће одустати од борбе за Сјеверни ток 2, јер земља која тврди да је неформални лидер у Европској унији не може да се повуче и тако покаже своју слабост

ЊЕМАЧКА сама одлучује гдје ће  куповати енергенте и нико не може извана да Берлину диктира шта да ради у ситуацији са гасоводом Сјеверни ток 2, рекао је Хајко Мас.

Министар спољних послова у влади Ангеле Меркел ово је поручио администрацији Доналда Трампа из Москве, где се срео са Сергејом Лавровом.

Нагласио је притом да су за њемачку владу, а и за Европу уопште, трансатлантске везе већ дуги низ година од изузетног значаја. Додао је да су те везе јаче и дубље од било које политичке конјунктуре, па упозорио САД:

„Морамо, међутим, и да кажемо да су санкције између партнера погрешан пут. Да, то је погрешан пут! Ниједна држава не може диктирати енергетску политику ЕУ пријетњама!“

Министар је напоменуо да се унутар ЕУ расправља о томе како америчке екстратериторијалне санкције крше међународно право.

Лавров је указао да САД имају само један циљ: радити све по својој вољи и у свом интересу, не само у свјетској политици, него и у свјетској економији.

Руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков – оцјењујући Масов наступ у Москви – рекао је:

„Никада раније Сједињене Државе и Њемачка нису улазиле у сукоб оваквог интензитета и дубине. Вашингтон због Сјеверног тока-2 пријети санкцијама не само њемачким фирмама, већ и државним структурама, док у Њемачкој постоје позиви на одмазду САД. У ствари: на увођење контрасанкција, прије свега економске природе“.   

Пушков је навео да су њемачке фирме у тај гасовод уложиле милијарде долара, па наставио:

„Њемачка је јако уморна од безобразног, арогантног стила Трампове администрације, од онога што демонстрирају и Трамп, и државни секретар Помпео, и бивши амерички амбасадор у Берлину Гренел. Њемачка неће одустати од борбе за Сјеверни ток 2, јер земља која тврди да је неформални лидер у Европској унији не може да се повуче и тако покаже своју слабост. За Њемце је важније него икад раније да покажу карактер.

По прогнози Пушкова, ако 3. новембра на предсједничким изборима у САД побиједи Џо Бајден, његова администрација ће вероватно другачије ориступати односима са савезницима у Европи, укључујући Њемачку:

„Њемци добро знају да Сјеверни ток-2 – ако сада одустану од тог пројекта никада неће вратити. Додуше, ако побиједи Бајден, који је присталица атлантизма и жели да побољша односе са Берлином, Њемачка има шансу да сачува Сјеверни ток 2.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар