Свијет

Мас: Вашингтон ни санкцијама неће промијенити став Њемачке према Сјеверном току 2

ФУНКЦИОНЕР БУНДЕСТАГА КЛАУС ЕРНСТ: УВЕДИМО КОНТРАСАНКЦИЈЕ АМЕРИЦИ
  • Хајко МАС: „Санкције о којима се у Вашингтону тренутно разговара, по нашем мишљењу су екстратериторијалне природе, а ми такве санкције одбацујемо “
  • ЕРНСТ:  „Њемачка би требало да искористи своје предсједавање у Савету ЕУ за покретање расправе о томе да ли смо једна од држава САД, да ли смо амерички сателит… Потребан нам је једногласан одговор Европе, јер то није само наше питање. Морамо размишљати о противмјерама, чак и против америчког течног гаса. Америчке санкције против Сјеверног тока 2 тичу се и нашег суверенитета“

НАМЈЕРА Вашингтона да прошири санкције против гасовода Сјеверни ток 2 није промијенила став Берлина у вези с тим пројектом, изјавио је Хајко Мас, министар спољних послова у влади Ангеле Меркел.

„Чињеница да тамо (у САД) опет размишљају о санкцијама ништа не мијења у нашем ставу о Сјеверном току 2. Санкције о којима се у Вашингтону тренутно разговара, по нашем мишљењу су екстратериторијалне природе, а ми такве санкције одбацујемо “, рекао је Мас.

Претходно је Клаус Ернст, шеф Одбора за енергетику Бундестага, позвао Сједињене Државе да престану да уводе рестриктивне мјере против Сјеверног тока 2 и предложио влади Меркелове – ако се то не догоди – да уведе санкције америчким сенаторима.

Овај функционер Бундестага притом је посебно нагласио:                

„Њемачка би требало да искористи своје предсједавање у Савету ЕУ за покретање расправе о томе да ли смо једна од држава САД, да ли смо амерички сателит… Потребан нам је једногласан одговор Европе, јер то није само наше питање. Санкције су лоше средство, посебно у економској политици. Али морамо размишљати о противмјерама, чак и против америчког течног гаса. Америчке санкција против Сјеверног тока 2 тичу се и нашег суверенитета“.

Сенат САД  је 4. јуна изгласао нацрт закона о новим санкцијама против Сјеверног тока 2.

Након тога је Меркел одбила да иде на самит лидера Г7 у Вашингтону.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар