Свијет

Међу 100 највриједнијих компанија свијета први пут нема ни једне њемачке фирме

ДО 2007. НА ЛИСТИ ТОП-100 БИЛО ЈЕ 46 ИЗ ЕВРОПЕ, А САДА ИХ ЈЕ САМО 16
  • Најбоље рангирана фирма са сједиштем у Њемачкој је САП који се бави софтвером. Са тржишном вриједношћу од 106 милијарди долара тек је на 113. месту. Њемачки Телеком је на 120. мјесту са 98 милијарди долара

МЕЂУ 100 највриједнијих компанија на свијету први пут нема ни једне њемачке фирме. Нафтна компанија из Саудијске Арабије је прва на ранг листи, којом доминирају фирме из САД.

Европа стоји лоше и лоше јој се пише, оцјењује се у данашњем прилогу радија Дојче веле.

Њемачке фирме све више губе вриједност на свјетским берзама. Док је на крају 2007. међу 100 највреднијих било седам њемачких компанија, на крају 2021. су остале само двије, а у првој половини 2022. ниједна њемачка фирма није заступљена на овој ранг листи.

То је резултат студије ревизорске и консултантске компаније ЕY, наводи се у тексту. Најбоље рангирана фрима са сједиштем у Њемачкој је САП који се бави софтвером. Са тржишном вриједношћу од 106 милијарди долара тек је на 113. месту.

Њемачки Телеком је на 120. мјесту са 98 милијарди долара, а на 74. месту је Линде (индустријски гас) који од спајања са Праксером има седиште у Ирској. Нафтна компанија Сауди Арамко је са тржишном вредношћу од 2,3 билиона америчких долара најскупља компанија на свету – а следи амерички Епл. Све у свему, мало се промјенило у доминацији фирми са сједиштем у САД на светским берзама. Сада их је 60, а пре прије шест мјесеци их је било 61. Међу првих 10 су Мајкрософт, Алфабет , Амазон, „Тесла“, инвестициона компанија Беркшир Хатавеј, здравствено осигурање Јунатехелт, Џонсон& Џонсон и Фејсбук група Мета.

Највриједнија европска компанија је швајцарски Нестле – на 20. месту. Према ревизорима, крајем 2007, дакле прије финансијске кризе, међу 100 највреднијих компанија широм света 46 су биле из Европе. Сада их је остало само 16.

Пад цијена на сјветским берзама, изазван руским ратом против Украјине, забринутошћу у погледу рецесије и растућим каматним стопама збрисао је билионе долара вредности у првој половини 2022. Само тржишна капитализација, односно вредност акција којима се тргује на берзи, 100 најскупљих компанија пала је током првих шест мјесеци ове године за 17 одсто или 6,1 билион долара, на око 29,8 билиона долара. Притом су технолошке фирме пале чак за 28 одсто.

Насупрот том тренду, нафтне и гасне компаније међу првих 100 повећале су своју берзанску вредност за 19 одсто. „У посљедње вријеме инвеститори се више фокусирају на профитабилност него на раст. Новац се више не даје тако лако, повећавају се захтјеви према компанијама у које се улаже“, објашњака Хенрик Алерс, извршни директор ЕY Њемачка.

Иако многе водеће фирме и даље биљеже високе профите, тренутна ситуација је довела до дубоке неизвесности, каже Алерс.

Он очекује веома тешку другу половину године: „Лоше вијести се гомилају, морају да се превазиђу многе кризе од којих неке подстичу једна другу.

Опасност од глобалне рецесије је сада реална“, истиче. Алерс сматра да ће дигитализација, којој је пандемија короне дала огроман замах, вјероватно имати одлучујући утицај на економију и берзе у годинама које долазе.

А ту су Европа и Њемачка слабо позициониране. Од 23 технолошке компаније које су тренутно међу 100 најбољих, 17 има сједиште у Сјеверној Америци, четири у Азији и само две у Европи. Према речима Алерса, тренд дигитализације је довео до тога да се последњих година смањи тежина Европе на свјетским берзама.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар