Свијет

Меркел: Сједињене Државе су природни савезник Њемачке – са њима смо много јачи

„НАТО ЈЕ СУОЧЕН СА ПРОМЈЕНОМ ОДНОСА СНАГА У СВИЈЕТУ ЗБОГ ЈАЧАЊА КИНЕ И АГРЕСИВНОСТИ РУСИЈЕ“
  • Наступила на конференцији „За трансатлантско партнерство оријентисано ка будућности“, коју је организовао њемачки конзервативни савез CDU/CSU, и рекла: „Само заједно са Сједињеним Државама можемо ефикасно да учествујемо у глобализацији. Много смо јачи ако дијелимо заједничке ставове

НАТО је суочен са промјеном у распореду снага у свијету због економског и политичког јачања Кине и дјелимично врло агресивног понашања Русије, оцијенила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Као „остале изазове“ означила је пандемију коронавируса и заштиту климе.

Нагласила је да су Сједињене Државе најважнији европски партнер и природни и неизбјежни савезник Њемачке.

Према њеним ријечима, европске државе „немају толико заједничких вриједности и интереса ни са једним другим регионом свијета.

„Само заједно са Сједињеним Државама можемо ефикасно да учествујемо у глобализацији. Много смо јачи ако дијелимо заједничке ставове“, рекла је њемачка канцеларка на конференцији „За трансатлантско партнерство оријентисано ка будућности“, коју је организовао њемачки конзервативни савез CDU/CSU.

Још је додала: „Са Сједињеним Државама веома смо повезани. И због руке помирења послије Другог свјетског рата и због подршке у време поновног уједињења Њемачке 1989-1990.

У марту је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оптужио Русију за „агресивно понашање“ и позвао Москву да обузда своје поступке.

Њемачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер објаснила је знатно повећане издатке за наоружање „понашањем Русије“.

Владимир Путин је изјавио да Русија неће нападати никога и да са руском пријетњом“ манипулишу земље које желе да буду у улози претходнице у борби против Русије и да на томе профитирају.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар