Свијет

Меркелова Трампу: Њемачка води самосталну спољну политику и добро је што је тако

ЈОШ СЕ НЕ ЗНА КАКАВ ЈЕ `ВАТРОМЕТ` УСЛИЈЕДИО, АЛИ СУ СЕ ПОТОМ СРЕЛИ ОДВОЈЕНО
  • Можда случајно, а можда и не сасвим, управо данас су у Њемачкој објављени резултати анкете међународне статистичке интернет-компаније YouGov који су показали да је 43 одсто Њемаца за одлазак свих 35.000 америчких војника из њихове земље

АНГЕЛА Меркел одбацила је на самиту NATO критику Доналда Трампа на рачун своје земље, посебно његову оцјену да је Њемачка талац Русије због гасовода Сјеверни ток-2 и да је под њеном контролом.

Трудећи се да не продубљава јаз, рекла је америчком лидеру:

„Њемачка води самосталну спољну политику. И, добро је што Њемачка води самосталну спиољну политику“.

Оволико је са самита западне војне алијансе у Бриселу „процурило“. Још се не зна какав је `ватромет` услиједио послије ових прилично мирних ријечи њемачке канцеларке.

Амерички медији су, позвавши се на Бијелу кућу, најавили да ће Трамп имати „затворени сусрет са Меркеловом“, а да ће главна тема бити – „енергетска зависност њемачке од Русије“.

Трамп има намјеру да одмах потом у четири ока разговара и са француским предсједником Емануелом Макроном.

Можда случајно, а можда и не сасвим, управо данас су у Њемачкој објављени резултати анкете међународне статистичке интернет-компаније YouGov који су показали да је 43 одсто Њемаца за одлазак свих 35.000 америчких војника из њихиове земље.

Проценат оних који су за останак америчког контигента сада је 37 одсто, а петина (21 одсто) је тим поводом неопредијељена.

`Одлазак Американаца` највећу подршку има међу приталицама Лијеве партије (67 одсто), Алтернативе за Њемачку (55 одсто) и Савеза-90 и Зелених (48 одсто).

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар