Свијет

Милановић напустио скуп у Окучанима због мајице са натписом „За дом спремни“

ПЛЕНКОВИЋ И ЈАНДРОКОВИЋ ГА ОПТУЖИЛИ ДА ОТВАРА ИДЕОЛОШКЕ СПОРОВЕ
  • Зоран МИЛАНОВИЋ: „То је намјерна провокација. Убудуће – гдје год буде оваква ситуација ја нећу судјеловати. Премијера и предсједника Сабора разумијем, они морају“
  • Андреј ПЛЕНКОВИЋ: „Њему је очито неко јавио да неки од учесника има мајицу с грбом ХОС… Видјели сте да је прије неколико дана у Јасеновцу за ону плочу, која више није тамо, а која је премјештена, рекао да је треба бацити. Никада од било кога од нас овдје нећете чути да плочу с именима бранитеља који су погинули за Хрватску треба бацити“

ЗОРАН Милановић, предсједник Хрватске, данас је дошао у Окучане на обиљежавање годишњице акције Бљесак али је церемонију убрзо напустио.

„Пристали смо на све елементе протокола, али на ово нисмо пристали. Овдје је један судионик био обучен у одору с поруком ‘За дом спремни’ и ја у томе не желим судјеловати“, казао је Милановић.

„То је намјерна провокација, сматрам то гажењем жртава и сјећања на овај догађај. Убудуће гдје год буде оваква ситуација ја у томе нећу судјеловати. Премијера и предсједника Сабора разумијем, они морају“, рекао је Милановић.

Упитан је ли разговарао с премијером о томе, Милановић је казао:

„Јесам. Он је слегнуо раменима. Имам разумијевања за премијера, али поздраву `За Дом спремни` овдје није мјесто“, казао је предсједник Хрватске.

У Окучанима се обиљежава 25. годишњица акције Бљесак у којој је са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине (РСК) и под заштитом УН, Хрватска протјерала 15.000 Срба, а 283 је убијено или нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце

Пленовић и предсједник Сабора Гордан Јандроковић изјавили су да није добро што је Милановић напустио скуп у Окучанима због инцидента са усташким покличем и оптужили га да за то сам сноси одговорност, јер недавном изјавом у Јасеновцу, да плочу ХОС-а треба бацити, сам покренуо идеолошке спорове.

Милановић је имао у виду спомен плочу ХОС-а, на којој је уклесан грб са усташким покличом `За дом спремни`, која је из јасеновачког спомен-парка, након оштрих вишемјесечних противљења представника жртава, измјештена у оближњу Новску.

Та Милановићева изјава изазвала је бурне реакције хрватске деснице.

Милановић је рекао и да они који су се борили под симболом Павелићеве НДХ, у домовинском рату нису се борили за Хрватску, већ за оживљавање усташтва.

Пленковић је рекао да је схватио да је Милановић напустио церемонију и да је са њим поразговарао „минут“.

„Њему је очито неко јавио да неки од учесника има мајицу с грбом ХОС-а, то је његова одлука… Видјели сте да је прије неколико дана у Јасеновцу за ону плочу, која више није тамо, а која је премјештена, рекао да је треба бацити. Никада од било кога од нас овдје нећете чути да плочу с именима бранитеља који су погинули за Хрватску треба бацити“, рекао је Пленковић.

Рекао је да „наравно нитко није знао да ће доћи с тим мајицама“.

„Сви који су дали живот за Хрватску имају моје поштовање, па тако и припадници ХОС-а“, јасан је Пленковић.

Он сматра да одлазак Милановића није добар, јер се на тај начин праве разлике, а ту су, каже, дошли као представници институција.

Јандроковић је изразио жаљење због инцидента и одласка Милановића, што је оцијенио непримјереним.

Као и Пленковић, подсјетио је да је Милановић својом изјавом у Јасеновцу , како је рекао, „поновно је отворио идеолошке спорове“.

„Овдје смо дужни показати поштовање према бранитељима, није коректно ни фер преносити одговорност на организатора. Разлике чувајмо за нека друга мјеста. Он је ничим изазван у Јасеновцу непримерено говорио о бранитељима. Не знам зашто има потребу отварати идеолошке спорове које смо имали у прошлости“, рекао је Јандроковић који сматра да је сада одговорност на Милановићу.

„За мене је то чињеница“, закључио је.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар