Свијет

Милановић у Њујорку: Не знам уопште са каквим мандатом и у чије име Комшић у УН говори

СВОЈ НАСТУП ИСКОРИСТИО И ДА УКАЖЕ ДА СУ ХРВАТИ У БиХ ОНЕМОГУЋЕНИ ДА БИРАЈ УСВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ
  • Након свог наступа у Генералној скупштини УН Зоран МИЛАНОВИЋ рекао да је он предсједник и Хрвата у БиХ у оној мјери у којој Устав (Хрватске) каже да се брине и води рачуна о статусу Хрвата ван Хрватске, али уз поштовање земаља (у којима живе)

Хрвати у БиХ и Њујорку имају право гласа“,

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио да не зна са каквим мандатом је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић дошао на сједницу Генералне скупштине УН и у чије име говори.

– Комшић је дошао као један од чланова Предсједништва БиХ. Не знам уопште са каквим мандатом и у чије име говори. Чак и да је представник Хрвата, јер функционишу као три члана, ја сам предсједник хрватских грађана и оних Хрвата који живе у БиХ. То је моја дужност и обавеза – рекао је Милановић новинарима у Њујорку након обраћања Генералној скупштини УН.

Он је навео да је предсједник Хрвата у БиХ у оној мјери у којој Устав каже, да се брине и води рачуна о статусу Хрвата ван Хрватске, али уз поштовање земаља.

Хрвати у БиХ и Њујорку имају право гласа“, рекао је Милановић.

Током обраћања Генералној скупштини УН, Милановић је говорио и о БиХ, изборним реформама, те немогућности Хрвата да бирају своје представнике.

– Да би кренула напријед, БиХ је потребан одговарајући институционални оквир за подјелу власти, заснован на начелима федерализма, децентрализације и легитимне репрезентације – навео је Милановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић састао се уочи 76. сједнице Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, гдје је отишао без одлуке Предсједништва БиХ с генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом.

Комшић је истакао да „сусједне државе, које су током рата у БиХ биле активно инволвиране у сукоб, вршећи агресију на међународно признату Републику Босну и Херцеговину, још увијек, нажалост,БиХ посматрају као ратни плијен“, пренијели су медији у ФБиХ.

Комшић  је навео јда је „у БиХ, односно у Републици Српској на снази политичко противљење закону о забрани негирања геноцида те да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (Милорад Додик) противљење закону користи и као средство и као изговор за политичке блокаде у раду институција“.

Нагласио је да дио политичких елита у БиХ настоји промовисати етнички ексклузивитет, што је дискриминаторно и противно међународним и демократским стандардима о равноправности грађана, те затражио снажнију подршку УН-а у заштити темељних људских права.

Додик је  раније рекао да Предсједништво није донијело одлуку о слању делегације БиХ на сједницу у Њујорк те да је Комшић тамо самовољно отишао.

– Жељко Комшић је тамо у приватној посјети и одбацујем било какву могућност да он представља БиХ – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар