Одабрано Свијет

Министарство трговине САД увело ембарго против 24 кинеске компаније и установе

ТВРДИ ДА ЊИХОВО ДЈЕЛОВАЊЕ МОЖЕ БИТИ ПРИЈЕТЊА АМЕРИЧКОЈ НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЈЕДНОСТИ

МИНИСТАРСТВО трговине Сједињених Држава додало је 24 кинеске организације на црну листу због активности супротних интересима националне безбједности САД.

Навело је да се ради о компанијама са сједиштем у Кини, Хонгконгу и на Кајманским острвима од којих долази „значајан ризик да ће куповати (америчку) робу за војну употребу у Кини“.

На црној листи САД су се нашли: Cloud Minds Technology Co, Пекиншки центар за рачунарске науке, Центар за напредна истраживања науке и технологије високог притиска, Кинеска трговачка корпорација, Харбински инжењерски универзитет, Харбински технолошки институт, Kihoo 360, Skieie Laser Technology Limited и неколико других компанија и организација.

Доналд Трамп је 14. маја објавио да би Вашингтон могао у потпуности да прекине односе са Кином због ситуације с коронавирусом, и оцијенио да би то могло да САД уштеди 500 милијарди долара.

Изгледало је да је америчко-кинески економски рат пред гашењем након што је Пекинг пристао да купује америчку индустријску робу за 75 милијарди долара годишње, енергију за 50 милијарди, пољопривредних производа за 40 милијарди долара и да још купи америчких услуга за35-40 милијарди долара током наредне двије године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар