Одабрано Свијет

МИП Русије: САД прешле црвену линију – уводи санкције и својим савезницима

ЗАХАРОВА ПОВОДОМ САНКЦИЈА САД ПРОТИВ СЈВЕРНОГ ТОКА-2: УСКОРО ЋЕ ИМ ЗАБРАЊИВАТИ И ДА ДИШУ

Министарство иностраних послова РФ

  • Министарство иностраних послова РФ: „Не ради се само о намјери да се нанесе штета руском извору. Ради се и о намјери да се успори развој европске економије и подрије њена способност да конкурише САД на свјетским тржиштима“
  • МИП РФ: Русија ће наставити да реализује своје економске пројекте независно од ма чијих санкција. А биће интересантно посматрати колико су реално суверене европске земље од којих се, као од Њемачке, на примјер, наредбодавним гласом тражи да без роптања финансирају америчку енергетику, а да забораве на своје економске интересе“
  • Влада Ангеле Меркел објавила да жали због америчких санкција против Сјеверног тока-2 и Турског тока и оцијенила да „представљају мјешање у европске ствари“. Поновила је и да одбацује све „екстгериторијалне санкције“. Руски сенатор Алексеј Пушков је изнио претпоставку да су то, као у познатој пјесми, само `Paroles, paroles, paroles`

МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије – реагујући на америчке санкције против гасовода Сјеверни ток-2 – оцијенило је да САД уводе санкције и против својих савезника.

Имало је у виду Њемачку, јер је тај магистрални гасовод руско-њемачки пројекат, а још је додало:

„Са интересовањем посматрамо како САД прелазе индикативну линију у својој спољној  политици, како почињу да и против својих савезника уводе санкције на које је Русија већ поодавно навикла. Јер, управо то је предвиђено у одељку `О заштити енергетске безбједности Европе` у закону о војном буџету за 2020-ту“.

МИП Русије је оцијенио да у свему није главно – нанијети штету руском извозу:

„Ништа мање је у све укључена тежња да се Европи наметне амерички течни гас који је много скупљи од гаса који Европа добија гасоводима из Русије. Ради се о намјери да се тако успори развој европске економије и подрије њена способност да конкурише САД на свјетским тржиштима“.

Руска дипломатија указује и да Вашингтон санкцијама подвргава европске а не руске компаније које учествују у пројектима Сјеверни ток-2 и Турски ток. 

„У Вашингтону – у име својих геополитичких амбиција и комерцијалне користи – више не жале никога, чак ни своје најближе партнере из НАТО“.

МИП РФ је нагласио да је Русија и досад реализовала своје економске пројекте и да ће наставити да их реализује „независно од ма чијих санкција“:

„Биће интересантно посматрати колико су реално суверене европске земље од којих се, као од Њемачке, на пример, наредбодавним гласом тражи да без роптања финансирају америчку енергетику, а да забораве на своје економске интересе“.

Портпаролка руске дипломатије, Марија Захарова, овоме је придодала:

„Сједињене Државе ће ускоро од својих савезника тражити и да престану да дишу! Ствари тако стоје да држава са 22 трилиона долара државних дугова забрањује платежно способним државама да развијају своју економију“.

Став Берлина и сумњичавост Пушкова

ВЛАДА Ангеле Меркел објавила је да жали због америчких санкција против Сјеверног тока-2 и Турског тока и оцијенила да „представљају мјешање у европске ствари“.

Њемачка влада је поновила да одбацује све „екстериторијалне санкције“.      

На ово саопштење Берлина одреаговао је руски сенатор Алексеј Пушков:

„Ангела Меркел је изјавила да не прихвата санкције САД  против Сјеверног тока-2. Остаје да се види како их она то `не прихвата`. Ако је то само на ријечима – САД  на то неће обратити никакву пажњу јер су интереси Њемачке и позиција њене владе посљедње што занима Трампову администрацију“.

Пушков је за реакцију Берлина још рекао: „Све је као у оној пјесми `Paroles, paroles, paroles`Ријечи, ријечи, ријечи“.

Пушков је раније изјавио да сумња у способност Њемачке да „упути изазов Великом брату“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/mip-rusije-vasington-presao-crvenu-liniju-uvodi-sankcije-i-protiv-svojih-saveznika

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар