Вијести Свијет

Могерини политичарима у БиХ: Можете се према ЕУ кретати и брзо

„ПОСАВЈЕТОВАЛА: СТАВИТЕ ЕВРОПСКУ АГЕНДУ ИЗНАД УНУТРАШЊИХ ПОДЈЕЛА“

ВИСОКА представница Европске уније за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини изјавила је да  временски термини за БиХ у Стратегији проширења уопште нису важни.

Од ваших политичара, казала је, зависи када ће земља крупнијим корацима кренути ка ЕУ.

– Вријеме овдје није кључно. Може бити краће, али и дуже. Дајте ми одговор на Упитник сутра и за пар мјесеци ће бити мишљење о кандидатури. Ствари се могу кретати заиста брзо. Дајте ми одговоре за годину дана од данас и све ће ићи спорије. Ствар је у томе како се организовати да се учини оно што је неопходно – каже Могерини.

Истакла је да има разумијевање за чињеницу да је у БиХ изборна година, али напомиње да грађани БиХ желе да процес приближавања ЕУ буде настављен.

– Вјерујем да су људи у БиХ, посебно млада генерација, свјесни када треба начинити компромисе и ставити европску агенду изнад подјела – нагласила је Могерини.

Она је потврдила да је потребу за превазилажење подјела пренијела и трочланом Предсједништву БиХ, те потцртала потребу за исказивањем политичке храбрости у том процесу.

– Сваки пут када су то у протекле три године урадили имали су резултате. Сада би слично требало да ураде и са Изборним законом. Све је у рукама политичких лидера. То је за мене веома важно питање. Ми можемо да помогнемо, подржимо. Имамо присуство на терену. Снага постизања рјешења је у рукама Босне и Херцеговине – истакла је Могерини.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар