Odabrano Svijet

Moskovska patrijaršija prekinula odnose i sa poglavarom Jeladske crkve Jeronimom

PRETHODNO PATRIJARH KIRIL PRESTAO DA NA BOGOSLUŽENJIMA POMINJE PATRIJARHA VARTOLOMEJA

mitropolit Volokolamski Ilarion

  • Ovo nije iznenađujuće. Vladimir Legojda, šef odeljenja Sinoda RPC za odnose crkve sa društvom i medijima, prethodno je najavio da će RPC prekinuti  odnose sa svim arhijerejima Jeladske crkve koji budu priznali nekanonsku „Pravoslavnu crkvu Ukrajine koju je Carigradska patrijaršija formirala od raskolnika

RUSKA pravoslavna crkva (RPC) odlučila je da prekine euharistijsko opštenje sa poglavarem Jeladske (Grčke) pravoslavne crkve.

Prekid je stupiti na snagu 3. novembra.

Šef Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Volokolamski Ilarion objasnio je:

„Patrijarh Kiril od tog dana više neće u svojim bogosluženjima pominjati Atinskog arhiepiskopa Jeronima. To će značiti da RPC prekida opštenje s njim“.

Prethodno je Vladimir Legojda, šef odeljenja Sinoda RPC za odnose crkve sa društvom i medijima, najavio da će RPC prekinuti  odnose sa arhijerejima Jeladske crkve koji budu priznali nekanonsku „Pravoslavnu crkvu Ukrajine koju je Carigradska patrijaršija formirala od raskolnika.

Sam patrijarh Kiril je ocenio da je Carigradska patrijaršija priznala one koji su nekanonski stekli svoje statuse, a ne priznaje ih Crkva-majka, što je u slučaju Ukrajine – Ruska pravoslavna crkva.

Ruski patrijarh – takođe zbog „Pravoslavne crkve Ukrajine“ – prilikom bogosluženja ne pominje carigradskog patrijarha Vartolomeja.

http://fakti.org/svjataja-rus/moskovska-patrijarsija-prekinula-odnose-i-sa-poglavarom-jeladske-crkve-jeronimom

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar