Свијет

На Њујоршкој робној берзи нафта класе ВТИ накратко нуђена више него бесплатно

УОЧИ СТУПАЊА НА СНАГУ СПОРАЗУМА САД И РУСИЈЕ СА ОПЕК БИЛА СТИГЛА ДО МИНУС 39,44 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ
  • ВТИ-нафта са роком испоруке у јуну продавана 70 одсто скупље него по „мајским фјучерсима“. Реално: по 22 долара за барел
  • Марка Брент истовремено је реално продавана по 25,91 долар за барел

НА СВЕТСКОМ тржишту нафте догодило се чудо невиђено.

Сирова нафта класе ВТИ на робној берзи у Њујорку изгубила је 300 одсто вредности и котирала се у фјучерсној продаји са минус 39,44 долара за барел!

Ово би реално значило да су неки произвођачи били спремни да купцима не само препусте бесплатно него и да им доплаћују безмало по 40 долара по барелу.             

Цена ВТИ сирове нафте прво је пала на 10 долара по барелу, као у априлу 1986-те, па испод 8 долара и –није се зауставила.

Не зна се да ли је под овим условима ико ишта продао. Можда једино понеко ко нема где да складишти „црно злато“, које постаје безбвредно, или би му конзервирање бушотина донело још веће губитке.

Руска нафта Урал такође је почела да тргује по негативној цени – до минус 2 долара по барелу, а и цена марке Брент такође је била негативна.

Међутим, Брент се ипак реално продавао по 25,91 долар за барел.

Ствари ће се вратити у какву-такву нормалу јер је 21. април последњи дан пре ступања на снагу споразума ОПЕК  са Русијом и САД.

Зато је и нафта ВТИ са роком испоруке у јуну продавана 70 одсто скупље не по „мајским фјучерсима“. Реално: по 22 долара за барел.

Цене нафте ће `повући нагоре` покретање индустрије у Кини, а наредних дана и у САД у неким другим земаљама.      

Пад цене ВТИ највише је погодио америчке експортере који нису знали шта ће са 150 милиона барела.

Прошле недеље је Међународна агенција за енергију (ИЕА) објавила да ће 2020. светска потражња за нафтом бити мања за рекордних 9,3 милиона барела дневно због пандемије корона вируса.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/na-njujorskoj-robnoj-berzi-nafta-klase-vti-nakratko-nudjena-vise-nego-besplatno

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар