Видео Одабрано Свијет

НАТО се не усуђује да против Ирана мрдне ни малим прстом своје војне моћи

ТЕХЕРАН ОБЈАВИО ВИДЕО КАКО СЕ ЊЕГОВИ КОМАНДОСИ ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА СПУШТАЈУ НА STENA IMPERO
  • Односи Лондона и Техерана су се заоштрили након што је 4. јула у Гибралтару, уз асистенцију британских маринаца, био заплењен супертанкер Grace 1 који је пловио под заставом Панаме. Тај танкер је био осумњичен да превози два милиона барела сирове нафте из Ирана у Сирију.Иран је сада Британцима вратио мило за драго. Показао им је: можете ви – можемо и ми
  • Иранске власти тврде да је Stena Impero укључен у шверц нафте, коју претоварује у друге танкере на отвореном мору, а и да је био искључио уређаје за позиционирање, што је противно праилима проласка кроз Ормуски мореуз

ТЕХЕРАН не одступа од своје позиције поводом пленидбе танкера Stena Impero у Ормуском мореузу и спреман је за различите сценарије – изјавио је амбасадор ирана у Лондону  Хамид Баидинежад.

Истовремено је апеловао на британске власти да обуздају „унутрашње снаге“ које би да проблем „прошире и изван танкерског оквира“.

Нагласио је: „То је прилично опасно и неразумно“.

Односи Лондона и Техерана су се заоштрили након што је 4. јула у Гибралтару, уз асистенцију британских маринаца, био заплењен супертанкер Grace 1 који је пловио под заставом Панаме. Тај танкер је био осумњичен да превози два милиона барела сирове нафте из Ирана у Сирију.

Иран је сада Британцима вратио мило за драго. Чак је опуштено објавио видео-снимак како се његови командоси из хеликоптера ужетом спуштају на палубу Stena Impero.

Како се и могло очекивати, НАТО је осудио `хапшење` бродова у Ормуском мореузу, истичући да такви инциденти представљају изазов међународној слободи пловидбе, али се није усудио ни да мрдне малим прстом своје војне моћи.

Изразио је подршку дипломатском ангажовању између Лондона и Техерана.

Осуђујемо пленидбу два комерцијална брода у Ормуском мореузу. Апелујемо на Иран да одмах ослободи бродове и посаду“, наводи се у саопштењу НАТО-а.

Као и увек кад наиђе на тврд орах, НАТО се заложио за дипломатско решење ситуације.

„Британија је била веома јасна када је рекла да је њен приоритет решити ситуацију дијалогом и дипломатијом. НАТО подржава све дипломатске напоре с циљем решавања ситуације. Сви савезници су забринути због дестабилизујућих активности Ирана“, наводи се у саопштењу.

Иран је 19. јула `ухапсио` два брода, од којих је један регистрован у Либерији, а други танкер пловио је под британском заставом.

Либеријски брод је пуштен након краћег времена, али Stena Impero заплењен, након што се сударио са иранским рибарским бродом, и пребачен у иранску луку Бандер-Абас.

Иранске власти тврде да је тај брод укључен у шверц нафте, коју претоварује у друге танкере на отвореном мору, а и да је био искључио уређаје за позиционирање, што је противно праилима проласка кроз Ормуски мореуз.

akti.org/quo-vadis-orbi/nato-se-ne-usudjuje-da-protiv-irana-mrdne-ni-malim-prstom-svoje-vojne-moci         

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар