Свијет

Небензја: ОХР треба хитно затворити – странци од БиХ праве колонију

ШМИТ ИСТУПИО СА ТВРДЊОМ ДА ДОДИК ОД СРПСКЕ ПРАВИ НЕЗАВИСНУ ДРЖАВУ
  • Василиј НЕБЕНЗЈА: Наметања самопрозваног високог представника само штете БиХ. Странци од БиХ покушавају да направе колонију. И Уставни суд БиХ, пратећи концепт ОХР-а, постао је оруђе у рукама западних центара. Троје од деветоро судија у Уставном суду БиХ су странци. Ово је примјер како се не поштује суверенитет једне државе у 21. вијеку

РУСКИ амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја затражио је да се обраћање Кристијана Шмита Савјету безбједности УН блокира, јер нелегитимно говори у улози високог представника.

– Шмит нема права да говори пред Савјетом безбједности нити да представља и доставља своје извјештаје Савјету безбједности у име међународне заједнице – рекао је Небензја.

Није, међутим, негодовање руског представника спријечило Шмитово.

У центру Шмитовог извјештаја о БиХ била је, очекивано, Република Српска. Обрушио се на предсједника Српске Милорада Додика, оптужујући га за сецесионистичку реторику која подрива институције БиХ, урушава Дејтонски споразум, пријети стабилности и безбједности у БиХ.

– Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворено се залаже за независност Републике Српске, чак је јавно говорио о томе да Српска треба да се придружи Србији. Нарочито ме брине заједничка изјава коју су потписале владајуће странке у Српској. Та изјава у којој говоре да државна имовина припада ентитетима, личи на акциони план за сецесију – изјавио је Шмит.

Република Српска посвећена је миру, опредијељена је за уставну БиХ. Но, није спремна да се повинује диктаторским мјерама странаца и ОХР-а, ни неуставним одлукама странаца који сједе у Уставном суду БиХ, рекла је у обраћању српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић.

– То што Српска не допушта странцима да је третирају као колонијални посјед и узурпирају њена права, наилази на салву оптужби у популарном наративу о „сеценионистичкој реторици“. Ријеч је о замјени теза, нагласила је Цвијановићева.

И додала: „Република Српска се не може оптужити да је нека „одметничка држава“ само зато што позива стране званичнике да поштују међународно право и уставна демократска права грађана БиХ“.

И Небензја је указао на штетно дјеловање међународне заједнице у БиХ и од Савјета безбједности тражио је хитно затварање Канцеларије ОХР-а:

– Канцеларија ОХРа требало би да буде затворена под хитно, јер деструктивно дјеловање и наметања самопрозваног високог представника само штети БиХ. Странци од БиХ покушавају да направе колонију. И Уставни суд БиХ, пратећи концепт ОХР-а, постао је оруђе у рукама западних центара. Троје од деветоро судија у Уставном суду БиХ су странци. Ово је примјер како се не поштује суверенитет једне државе у 21. вијеку – истакао је Небензја.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар