Svijet

Nemce više brine politika Donalda Trampa nego pandemija

OD NJEGA ZAZIRE 53 ODSTO, A SAMO 32 ODSTO STRAHUJE OD KORONA VIRUSA
  • Najnovija anketa o strahovanjima Njemaca pokazala i 42 odsto zazire da će namirnice ubuduće imati sve više štetnih sastojaka, a da 40 odsto vjeruje da će klimatske promjene imati dramatične posljedice za čovječanstvo

ANKETA njemačkog osiguravajućeg društva R+V pokazala je da se svega jedna trećina ispitanih (32 odsto) plaši da bi mogla da oboli od KOVIDA-19, ali je pandemija produbila njihova strahovanja za životni standard i ekonomske prilike u zemlji.

U godišnjoj anketi „Strahovi NJemaca“ koju R+V sprovodi od 1992. godine, prvi put u posljednjih šest godina ponovo je u sam vrh tabele, na drugo mjesto najvećih strahova, izbila zabrinutost zbog rastućih životnih troškova, i nju deli 51 odsto ispitanih.

Građani su u anketi izrazili i druge ekonomske i finansijske bojazni, preneo je portal Euractiv Srbija.

Tako se gotovo svaki drugi plaši da će nemački poreski obveznici morati da snose posledice dužničke krize u EU (49 odsto). Procentualno najviše, sa prošlogodišnjih 35 na 48 odsto sada, porastao je strah od loše privredne situacije koji je na trećem mestu najvećih strahova NJemaca.

Nezaposlenost u proteklim godinama privrednog rasta nije mnogo zabrinjavala stanovnike emačke, ali je ove godine 12 odsto više građana nego 2019. godine, ukupno 40 odsto ispitanih, reklo da se boje da će stopa nezaposlenosti rasti. Upada, međutim, u oči da je samo svaki četvrti učesnik ankete rekao da se boji da bi i sam mogao da ostane bez posla.

Najviše je na tabeli strahova pala zabrinutost zbog imigracije, pa je ove godine strah od dolaska stranih migranata i tenzija između stranaca i emaca izrazilo 44 odsto građana, za razliku od 2019. kada ih je bilo 55 odsto. I strah da država neće moći da izdrži teret stranih migranata deli 44 odsto, za razliku od prošlogodišnjih 56.

Iznenađenje predstavlja saznanje da se svega 40 odsto građana plaši da njemački političari nisu dorasli zadatku, što je najmanji postotak u anketama u ovom milenijumu.

U anketi je 44 odsto učesnika reklo da se boji da će NJemačku sve češće pogađati jake nepogode i ekstremne vremenske prilike, poput suše, toplotnih talasa ili obilnih padavina. Pošto su kod NJemaca splasnule bojazni vezane za unutrašnju politiku, taj strah se sa 13. popeo na peto mjesto.

Sličan postotak učesnika ankete (42 odsto) izrazio je zabrinutost da će namirnice ubuduće imati sve više štetnih sastojaka, ali se pokazalo i da neočekivano mali postotak (40 odsto) emaca veruje da će klimatske promjene imati dramatične posljedice za čovječanstvo.

U anketi o strahovanjima, kojom je širom NJemačke u junu i julu ove godine bilo obuhvaćeno 2.400 građana, kao najveći problem pokazala se politika američkog predsjednika Donalda Trampa, i to drugi put od 2018. godine. Ta zabrinutost, pokazuje anketa, tišti 53 odsto NJemaca.

Politikolog Manfred Šmit, sa hajdelberškog univerziteta, ocijenio je da je ta bojazan potpuno razumljiva. „Tramp svojom spoljnom politikom svako malo izaziva teške međunarodne zaplete. Posebno se ističu konflikti sa Kinom koji nalikuju trgovinskom ratu i trgovinski i bezbjednosno-politički napadi na saveznike, uključujući i NJemačku. Uz to ide i povlačenje SAD iz međunarodnih kooperacija i konfrontacija sa Iranom“, objasnio je Šmit

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar